Shutterstock

Inside Coronacrisis

Akkerbouwer vooralsnog met lege handen

8 April 2020 - Jeannet Pennings

De huidige steunmaatregelen van het kabinet bieden weinig soelaas voor de Nederlandse akkerbouwer. Alle hoop is gevestigd op een compensatieregeling voor het overschot aan fritesaardappelen, maar uitsluitsel daarover laat op zich wachten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het pakket aan steunmaatregelen voor bedrijven die getroffen worden door de coronacrisis is breed, maar qua compensatie tegelijkertijd weinig toereikend voor de Nederlandse akkerbouw.

Eén van de compensatie-maatregelen betreft de zogenaamde NOW-regeling, waarmee getroffen ondernemers worden tegemoet gekomen in hun loonkosten. De praktijk leert echter dat personeelskosten in de akkerbouwsector relatief laag zijn. “Dit speelt wel in de tuinbouw, maar in de akkerbouw niet of nauwelijks”, beaamt André Hoogendijk, directeur Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw. “Simpel gezegd: telers willen niet personeel van de dam sturen, maar hun producten.”

Niet toereikend
Dan is er de TOGS-regeling, waarmee bedrijven eenmalig €4.000 kunnen ontvangen uit de staatskas. Het gaat om bedrijven die direct getroffen zijn als gevolg van de coronacrisis, zoals winkeliers en bedrijven in de sectoren sport en cultuur. “De land- en tuinbouw valt hier niet onder”, zegt Hoogendijk. “Daar komt bij dat het bedrag ook lang niet toereikend is als we kijken naar de enorme schadepost in de akkerbouw.

Het gaat met name om de fritesaardappelteelt, waarvoor het kabinet wel werkt aan een noodfonds. De keten, onder regie van BO Akkerbouw, voert dagelijks overleg met het ministerie van LNV. Hoogendijk noemt dat overleg nog steeds constructief en constateert dat er goed wordt meegedacht met de sector. De urgentie wordt gezien. Maar waar het uiteindelijk toe leidt, is nog niet duidelijk. “LNV moet een voorstel maken, maar uiteindelijk beslist het kabinet over de financiën.” 

Enorme tijdsdruk
Daar komt bij dat de fritessector niet de enige is die hoopt op een schadecompensatie. Ook de sierteelt en voedingstuinbouw zijn hard getroffen en trekken aan de bel bij de overheid. Hoogendijk: “Vanuit de sector zien we graag een eerlijke compensatieregeling die recht doet aan de schade in de akkerbouw. Tegelijkertijd zal de overheid het zo eenvoudig mogelijk willen houden. Het is dus afwachten of er een regeling komt en zo ja, hoe die wordt ingevuld. Wij dringen bij de overheid in ieder geval aan op snel duidelijkheid. De kwaliteit van aardappelen gaat elke dag verder achteruit. De tijdsdruk is enorm.”

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden