Shutterstock

Nieuws DCA Akkerbouwindex

Akkerbouwindex houdt niveau niet vast

8 Juli 2020 - Niels van der Boom

Een stijgende uienprijs deed de DCA Akkerbouwindex in mei laten herstellen van zijn eerdere dip. Het gemis van een notering in de tweede helft van juni, gekoppeld aan een dalende aardappelprijs, zorgt ervoor dat de Index terrein moet prijsgeven.

De eerste juniweek was goed voor het hoogste resultaat over deze maand, met bijna 89 indexpunten. Op de laatste dagen van juni was daar nog 78.6 punten van over. De uiennotering in Emmeloord bereikte 27 mei zijn hoogtepunt, waarna hij tot 17 juni daalde met €5 per 100 kilo tot €21,50. Dit was direct de laatste notering.

Termijnmarkt in neerwaartse spiraal
Gedurende de maand juni heeft het aprilcontract op de EEX termijnmarkt constant onder druk gestaan. Druk van groeizaam weer in Europa en nieuwe areaalcijfers, die wijzen op een lichte uitbreiding. Tijdens de maand leverde het contract €3,60 per 100 kilo in tot €7,20. Aan het begin van de nieuwe maand krabbelde de koers weer wat op.

Sinds eind maart wist de voertarwenotering in Rotterdam een niveau van €200 per ton of hoger aan te houden. Daar kwam 24 juni een verandering in. De prijs daalde met 8,5% tot €184 per ton. Inmiddels is hij weer iets gestegen. Nu op het Europees continent de combines rijden, wordt de markt heen en weer geslingerd tussen de diverse opbrengstberichten. Ook het weer heeft invloed op de koersen. Een gematigd weertype heeft een opdrijvend effect getemperd, al blijft het in veel delen van Europe gemiddeld droog.

Factor areaal
Eind juni maakte het CBS de voorlopige areaalcijfers voor 2020 bekend. Daarmee kan de DCA Akkerbouwindex een betere inschatting maken van de diverse agrarische markten. Daarbij wordt nog wel gerekend met de hectareopbrengsten van 2019, vermenigvuldigd met de oppervlakte. Dit tezamen met de prijs vormt het indexcijfer per week. De arealen van de consumptieaardappelen, zaaiuien en wintertarwe daalde allemaal iets. Alleen die van suikerbieten nam toe.

De Akkerbouwindex noteert momenteel een niveau dat zich onder het 5-jarig gemiddelde bevindt met zo'n 10 punten. De meerjarige trend is dat de Index deze weken gebruikt om te herstellen en een richting te kiezen, afhankelijk van de gewasgroei en prijsontwikkeling voor het komend seizoen. In augustus stabiliseert de stijging, om tot het jaareinde licht op te kruipen.

Toekomst onvoorspelbaar
Hoe het akkerbouwinkomen zich dit seizoen ontwikkelt is uiterst lastig te zeggen. De tarwemarkt heeft een solide basis, maar zonder opzienbarende pieken. De uienmarkt pakt de draad pas in het af land seizoen weer op en startte eind juni ambitieus. Deze ambities zijn door het groeizame weer nu weer wat getemperd.

Onzeker is hoe de opbrengsten uitpakken om de percelen, waarvan de meeste in meer of mindere mate met problemen te maken hebben. Van opkomstproblemen tot hagel- en stuifschade tot insectenvraat. Aan de meet worden de prijzen pas uitgedeeld. Het meest lastige van allemaal is de aardappelmarkt, die in het onbekende stapt. Daarbij is de fritesconsumptie en het herstel hiervan cruciaal. Op basis van de areaalcijfers is geen stemming te verwachten en ook het weer werkt niet mee.

Bekijk ook eens de vernieuwde DCA Akkerbouwindex-pagina op Boerenbusiness.nl. Via de vernieuwde en interactieve grafiek kunt u het (historisch) verloop van de akkerbouwbarometer bekijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden