Eigen foto

Nieuws Neonics

De Lugt: 'Neonics-dossier bieten moet terug op tafel'

7 Augustus 2020 - Kimberly Bakker - 10 reacties

Nu de Franse minister van Landbouw bekend heeft gemaakt bietentelers derogatie te verlenen voor het gebruik van gecoat zaaizaad met neonicotinoïden, moet landbouwminister Carola Schouten het neonics-dossier in Nederland opnieuw bekijken. "Een oneerlijk speelveld ligt op de loer", zo meldt Dirk de Lugt, de voorzitter van Royal Cosun.

Het landbouwministerie in Frankrijk heeft donderdag 6 augustus in een brief bekendgemaakt dat het vanaf 2021 voor maximaal 3 seizoenen derogatie verleend voor het gebruik van gecoat bietenzaaizaad met neonicotinoïden. "Voor ons kwam dit nieuws als een grote verrassing, voornamelijk omdat Frankrijk eerder fel tegen het gebruik van neonics was", zo licht De Lugt toe. 

"We hebben 2 weken terug een online vergadering gehad met alle lidstaten, bietenorganisaties en suikerfabrieken in Europa. Daar werd wel geroepen om derogatie voor maximaal 3 jaar, maar Nederland, Frankrijk en Duitsland zagen hier niets in", aldus De Lugt. België, Denemarken en Polen kozen ervoor wel gebruik te maken van derogatie voor gecoat zaaizaad met neonics, aangevuld met landsafhankelijke voorwaarden. "In Nederland bleken de voorwaarden echter niet haalbaar. Zo werd gesteld dat er geen bloeiende gewassen verbouwd mochten worden op dat stuk grond als nateelt. Dat is niet werkbaar."

Dat Frankrijk nu toch overstag gaat, komt vooral door een oproep vanuit Franse boerenbelangenbehartigers en suikerproducten. Zij geven aan dat de productie 600.000 tot 800.000 ton lager ligt door het neonics-verbod dat in 2018 in werking trad. Daarnaast ligt de suikeropbrengst per hectare door insectenschade al gauw 30% tot 50% lager. "Hoewel de schade in bieten in Frankrijk groter is dan in Nederland, is ook zeker hier sprake van schade. In het Unitip-registratiesysteem kunnen we zien dat boeren 1 tot 2 keer meer spuiten. Dat is geen milieuwinst. Ook ligt de CO2-voetafdruk van de teelt hoger nu minder geoogst wordt. Daarmee zijn we terug in de tijd gegaan."

Schouten moet weer aan de bak
Voor De Lugt is het een goede aanleiding om het neonics-dossier weer bij minister Schouten onder de aandacht te brengen. "Een termijn daarvoor is nog niet bekend, omdat Schouten nu met vakantie is. Maar, dat we in gesprek willen is duidelijk." De noodzaak voor een gesprek hangt samen met het feit dat Frankrijk de grootste suikerproducten van Europa is. "Schouten heeft altijd gezegd geen oneerlijk speelveld te willen creëren in de Europese Unie. Dat ligt nu wel op de loer."

De Lugt wil ook meedenken over een praktische oplossing waarbij een middenweg wordt gevonden. "Het probleem zit met name op de zwaardere kleigrond (waar circa 60% van de bietenteelt in Nederland plaatsvindt). Het is voor ons dus vooral belangrijk dat derogatie op die gronden verleend kan worden. We hebben een gesloten registratiesysteem, dus ook daar zien wij geen problemen."

"Eerder hebben we goede gesprekken gevoerd over alternatieven, maar Schouten geeft ook aan in een lastig parket te zitten", aldus De Lugt. Hij doelt hiermee op het feit dat twee derde van de politiek in Nederland voor een verbod op neonicotinoïden is. "We moeten in Nederland dan ook óf een meerderheid krijgen óf een alternatief vinden. En hoewel Schouten ervoor gezorgd heeft dat andere middelen versneld zijn toegelaten, is de doos inmiddels redelijk leeg."

Duitsland speelt bepalende rol
Daarbij speelt ook mee dat minister Schouten haar mening baseert op de mening van haar Duitse collega Julia Klöckner. "Zij houdt stevig vast aan haar eerdere mening, ondanks dat er ook genoeg problemen zijn in de Duitse bietenteelt." De Lugt beweert dan ook dat Nederland deels afhankelijk is van Duitsland. "Als ze in Duitsland toch kiezen voor derogatie, dan ziet het er rooskleuriger uit voor Nederland."

Overigens is de Franse derogatie nog niet verleend. Het Franse parlement moet namelijk nog goedkeuring geven op het voorstel. "Naar verwachting gebeurt dat medio oktober. "Ik ben benieuwd wat daar het resultaat van gaat zijn, vooral met het oog op het relatief groene parlement", aldus De Lugt. Er wordt gekeken naar een derogatie van 120 dagen voor neonics (zoals wij hier hebben voor de middelen Closer en Batavia) en naar een aanpassing van de Franse biodiversiteitswet. Daarbij wordt waarschijnlijk de voorwaarde gesteld dat er geen bloeiende gewassen in het bouwplan mogen zitten zoals aardappelen of maïs, maar ook groenbemesters. In Nederland is dat onhaalbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
Leo 8 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10888699/de-lugt-neonics-dossier-bieten-moet-terug-op-tafel]De Lugt: 'Neonics-dossier bieten moet terug op tafel'[/url]
Was dat dan al van tafel meneer De Lugt??
jan 8 Augustus 2020
De lugt moet eens saldoberekening maken van de bietenteelt!! dan stop je er per direct mee zwaar trieste ontwikkeling.
jullie hadden veel eerder met de vuist op tafel moeten slaan zodat het nooit verboden had hoeven te worden.
je weet toch als geen ander dat er niet te telen valt zonder de neo,s
wat een onkunde allemaal. vele gaan gewoon afschijd nemen van de bietenteelt als het zo moet . pak de vlooienbanden van huisdieren aan als je zo graag de groene jongen uithangt we zijn nu 60 jaar terug in de tijd. met een saldo waar je nog geen pak suiker voor kunt gaan halen...
peer 8 Augustus 2020
we moeten naar resistente rassen toe voor de vergelingsziekte
maar dat zal nog wel wat jaren duren
als onze Franse collega het weer mogen gebruiken dan in holand ook anders is het een nadeel voor ons
schoenmakers 1 8 Augustus 2020
Leo schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10888699/de-lugt-neonics-dossier-bieten-moet-terug-op-tafel]De Lugt: 'Neonics-dossier bieten moet terug op tafel'[/url]
Was dat dan al van tafel meneer De Lugt??
Bij hem wel, als rasechte lto,er ga je overal in mee, en vooral niet in het boerenbelang
Abonnee
agriklootje 8 Augustus 2020
misschien is hij wel geen lid, makkelijk lullen zo.
Abonnee
ldj 9 Augustus 2020
3 weken geleden rondje noord frankrijk gedaan. Grootste deel bieten percelen onder de vergeling. Opbrengstreductie tot wel 80% veel boeren willen stoppen met bietenteelt tenzij neonics weer toegelaten worden. Nood is zeer hoog, lijkt me niet moeilijk voor Schouten en De Lugt om mee te liften en volgend jaar hier ook weer toelating te hebben.
Abonnee
Jan kievit 9 Augustus 2020
Steek eerst je hand ineigenboezem vd lucht suikerbieten kun je alleen telen op kleigronden en met voldoende beregenings water
Abonnee
Cosun lid 9 Augustus 2020
Wat een verbale agressie naar onze voorzitter! Volgens mij doet de man niks verkeerd.
Abonnee
Vrij grof 17 Augustus 2020
Jan Kieviet, je lijkt wel een kind van 8 met zulke schrijffouten.
Als je bieten op wat betere gronden teelt hoef je nadat ze eenmaal boven staan nooooit te beregenen.
In ieder geval in Nederland niet.
Abonnee
kees 24 Augustus 2020
Precies JAN
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden