Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Ongelijk speelveld neonics is een feit

7 Oktober 2020 - Jeannet Pennings - 14 reacties

Het Franse parlement heeft dinsdag 6 oktober ingestemd met een tijdelijke vrijstelling voor neonicotinoïden. Nu derogatie een feit wordt bij de grootste bietenproducent ontstaat per definitie een ongelijk speelveld in de Europese Unie. Minister Schouten betreurt dat, maar wijkt vooralsnog niet af van haar standpunt.

Met een meerderheid van bijna 60% stemde het Franse parlement op 6 oktober vóór een tijdelijke herintroductie van de neonicotinoïden in de suikerbietenteelt. Van alle parlementsleden waren 313 vóór, 158 tegen en 56 onthielden zich van stemming. Het betekent dat er tot 1 juli 2023 in Frankrijk een vrijstelling zal gelden voor het gebruik van bietenzaad dat is gecoat met neonicotinoïden.

Enorme schade door vergelingsvirus
Sinds 2018 geldt een Europees verbod op het buitengebruik van neonicotinoïden. De EU-lidstaten kunnen er echter voor kiezen om een tijdelijke vrijstelling te verlenen. Vanwege de grote economische impact op de suikersector in Frankrijk, kwam landbouwminister Julien Denormandie deze zomer op de proppen met een dergelijk voorstel. Franse bietentelers lijden forse schade als gevolg van het vergelingsvirus met in de meest extreme gevallen opbrengstverliezen tot 80%.

Frankrijk is niet het enige land dat derogatie verleent voor het gebruik van neonicotinoïdehoudende middelen als coating op bietenzaad. Ook in Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Kroatië, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije geldt een tijdelijke vrijstelling. De situatie in Frankrijk heeft echter een grote impact op de markt, omdat Frankrijk de grootste producent van suikerbieten in Europa is. Niet gek dus dat dit besluit flink wat stof doet opwaaien.

Schouten houdt vast aan standpunt
De kwestie ligt vooral gevoelig in Nederland en Duitsland, waar bietenorganisaties en suikerproducenten vrezen voor een ongelijk speelveld. Royal Cosun vindt dat minister Carola Schouten het 'neonics-dossier' opnieuw moet bekijken, waarop Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) Kamervragen over het onderwerp stelde. Eerder deze week kwam Schouten met haard antwoorden. Daaruit blijkt dat ze vooralsnog niet afwijkt van haar eerdere standpunt om vast te houden aan het geldende totaalverbod.

Schouten beaamt dat het verlenen van tijdelijke vrijstellingen op nationaal niveau zorgt voor een ongelijk speelveld in Europa. Daarom dient dit instrument volgens haar terughoudend te worden toegepast. "Ik vind het belangrijk dat de mogelijkheid voor een tijdelijke vrijstelling bestaat als er sprake is van een landbouwkundige noodsituatie en wanneer een veilig gebruik is aangetoond. Een gelijk speelveld is echter geen onderdeel van de afweging om een tijdelijke vrijstelling te verlenen."

Wetenschappelijk onderzoek
Op een eerder verzoek in 2018 vanuit de sector om neonicotinoïden tijdelijk toe te staan, werd door Schouten afwijzend gereageerd. Belangrijkste reden: een veilig gebruik van het middel zou niet mogelijk zijn. "Als een dergelijk verzoek opnieuw wordt ingediend, zal ik mij wederom laten adviseren door de NVWA en het Ctgb", laat Schouten weten. Aanvullende wetenschappelijke informatie dat een veilig gebruik aantoont, is daarbij volgens haar een vereiste.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
nederlandse bietenteler 7 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10889578/ongelijk-speelveld-neonics-is-een-feit]Ongelijk speelveld neonics is een feit[/url]
Het is nu wederom zonneklaar, dat LNV met spreekbuis minister Schouten zich geen zier bekommert om de belangen van de landbouw.
Abonnee
frans 7 Oktober 2020
We laten het ons overkomen. Maar wordt het saldo er beter van met zo,n flutprijs voor de bieten. Gewoon stoppen met de teelt. Is er een suikertekort dan dumpt Brazilie gewoon rietsuiker op de markt. Dus denk echt niet dat we van bieten nog rijk worden. Gewoon de llb teruggeven en tarwe zaaien. Dan heb je een betere structuur en geen gemodder in de herfst. Een paar ton uien en aardappels meer en het verschil is gemaakt.
zuidboertje 7 Oktober 2020
Ja Frans, met tarwe weet je tenminste zeker dat je niks verdiend. Een paar ton aardappelen aan 2 cent en de uien...? Veel geleerd van je reactie.
Treurig? 7 Oktober 2020
Wat is de waarde van een llb vandaag de dag?
Abonnee
epv 7 Oktober 2020
maar massaal bietenzaad bestellen in frankrijk. google maar eens op ngo's infiltreerden in europese bijen wetenschap. gewoon maffia praktijken die carola voor zoete koek slikt.
Abonnee
Kjol 7 Oktober 2020
Carola is de flop van de agrarische eeuw, we hebben er niet lang last meer van. Maar de volgende kan nog weleens erger zijn...
Wim 7 Oktober 2020
Zie het als een kans, Nederland kan straks neonics vrij suiker aanbieden bij bv Coca Cola en dat met een meerprijs.
Abonnee
epv 8 Oktober 2020
hoe heeft cosun die kans de afgelopen jaren verzilvert? We moesten om dezelfde reden aan de unitip. ik heb het nog nooit als bijzondere plus naast de resultaten van de dochterondernemingen in de bietenprijs zien staan. Coca cola e.d. gaat het maar om 1 ding en dat is kwaliteit voor de laagste prijs. En dat kan maar met een gelijk speelveld en een lage kostprijs voor de teler. Wat we nu doen met 2-4 keer insecten bestrijding wordt binnen enkele jaren ook tegen ons gebruikt. Neonics zijn een minimale hoeveelheid actieve stof, treft alleen insecten die de biet belagen, dus selectief en goed voor de biodiversiteit. En australie en new zeeland waar gebruik is toegestaan speelt het hele bijen verhaal niet. Maar daar is ook geen faroa mijt. Dus dat verband lijkt veel aannemelijker dan de discussie hier.
Abonnee
Noord 8 Oktober 2020
Als ze deze beslissing nemen dan ook de voorwaarde dat de gehele regering suikerloos eet!! Incl producten waar suiker in verwerkt zit. Blijft er niet veel over om te bikken.
Laat ze maar verrekken daar in Den Haag
Abonnee
willem 8 Oktober 2020
wie weet wat er voor de llb s gegeven wordt momenteel?
GJO 8 Oktober 2020
Was gisteren in tuincentrum. Daar zijn de honden- en katten vlooienbanden in de aanbieding. Werkzame stof: Fipronil. Jaja, particulieren mogen nog steeds gewoon neonics kopen.
Heb een pallet besteld. Mijn bietenzaadjes krijgen een vlooienband.

ter herinnering:
https://nos.nl/artikel/2310108-koolmezen-niet-dood-door-bestrijding-buxusmot.html

Grappig: #NOS kopt niet dat mezen dood gaan door vlooienbanden. Dat is blijkbaar te shokkerend.

jan 8 Oktober 2020
wie weet een goed Frans bietenras om hier te kunnen teelen
Abonnee
Zuidwesten 8 Oktober 2020
willem schreef:
wie weet wat er voor de llb s gegeven wordt momenteel?
Hoeveel wil je er kwijt?
Abonnee
Jan kievit 8 Oktober 2020
Paard enwagen min schouten afvoeren naar het aanrecht in rotterdam en onmiddelijk anders komt ze weer op kieslijst van de christenunie
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden