Agrifoto

Nieuws Akkerbouw

Zaaibedbereiding is dit voorjaar genieten

29 Maart 2021

Het maken van een fijn zaaibed voor suikerbieten, uien of andere gewassen kost dit voorjaar weinig moeite. Akkerbouwers zijn inmiddels massaal het land op gegaan. Zonder stress komen de gewassen in de grond.

In het zuidwesten is afgelopen week (week 12) al veel werk verzet. Het was er goed weer en de grond was voldoende droog. Meer naar het noorden kwamen de werkzaamheden aan het eind van de week pas echt los en doen boeren het nog kalm aan. In het noorden en noordoosten is het traditioneel nog een stuk rustiger.

Lage temperaturen
Op de lichte gronden kan volop drijfmest worden uitgereden voor een nieuw teeltseizoen. Dat geldt ook voor de vroeg gezaaide wintergranen die wel toe zijn aan een drijfmestgift. De weersverwachtingen voor de komende 14 dagen zijn stabiel. Hooguit wordt een klein buitje verwacht. Afgezien van enkele warme dagen deze week blijft het fris buiten. Zeker met Pasen is het koud.

Vooral uien staan op het programma bij akkerbouwers in heel het land. Met suikerbieten zijn telers meer afwachtend. Ze hebben liever dat de grond opwarmt en dat de temperaturen eerst omhoog gaan. Dat verzekert een betere beginontwikkeling die cruciaal is. Dat geldt ook voor de uien, maar die kunnen toch meer hebben, zo is het idee. Een steeds kritischer wordende onkruidbestrijding speelt een grote rol.

Nieuwe cijfers heeft Cosun Beet Company nog niet gepubliceerd voor wat betreft de voortgang van het zaaien. Halverwege vorige week stond de teller op 1.000 hectare, maar dat is ongetwijfeld toegenomen. Akkerbouwers in het zuidwesten hebben de meeste bieten gezaaid en ook in het zuidoosten gaan bieten de grond in.

Iedereen heeft het moeizame voorjaar van 2020 nog vers in het geheugen na een natte herfst en vorstloze winter. Ondanks een pak sneeuw is de kleigrond enorm opgeknapt van een beetje vorst, waardoor in de meeste gevallen slechts 1 bewerking nodig is om een zaaibed te verkrijgen.

Wintergranen hebben weinig tot niet geleden onder de vorst. Sneeuw heeft de gewassen daar wel voor beschermd. Eind februari en begin maart kon tijdig kunstmest gestrooid worden. Veel percelen zijn nu toe aan hun eerste bespuiting tegen onkruid en met een halmverkorter. Veel zomergranen zijn al een maand terug gezaaid. Waar nodig kan dit werk nu worden afgemaakt.

Met het poten van aardappelen doen akkerbouwers het duidelijk rustiger aan. Vroege rassen op lichte grond kunnen de grond in. De zwaardere grond is nog nat onderin en er staat genoeg ander werk op het programma. Gezien het weer kan het bieten- en uien zaaien op veel plaatsen deze week worden afgerond. Dat geldt vooral voor het zuidwesten en Flevoland. Na Pasen kan dan worden gestart met het poten, wanneer het meevalt met de regen.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Uienmarkt

Tegenstrijdige geluiden hoorbaar in de uienmarkt

Video Uien

Hoe spannend is het op de uienmarkt?

Analyse Uien

Uienexport doet stapje terug in week 16

Nieuws Uienmarkt

Rustige uienexport door internationale feestdagen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief