Agrifoto

Nieuws Nitraatrichtlijn

Deadline nadert voor nitraatrichtlijn

27 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Getracht wordt de definitieve versie van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn half november naar de Tweede Kamer te sturen. Dat heeft Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), in een Kamerbrief laten weten.

Het huidige 6e AP loopt tot en met 31 december 2021. Om het 7e AP op 1 januari in te kunnen laten gaan, dienen de plannen voor het einde van het jaar ingediend te zijn bij de Europese Commissie. De tijdsdruk is dus hoog. Het overleg bij het Nitraatcomité staat gepland voor 15 december. "Gelet op agendering in het Nitraatcomité, dient deze overeenstemming uiterlijk omstreeks 1 december te zijn bereikt", schrijft de minister. Hoewel de deadline nadert geeft de minister in de brief aan dat ze onder meer de ingediende zienswijze in het kader van de internetconsultatie die open stond tot 18 oktober, de gesprekken met sectorpartijen en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage mee wil nemen in het definitieve 7e AP.

Vertraging zorgt voor problemen bij derogatie
Het te laat inleveren van het 7e AP levert volgens de minister  voor de derogatie grote problemen op. Bij een vertraging verschuift het beslissingsproces gelijk met drie maanden waardoor er niet in juni 2022, maar pas in september uitsluitsel gegeven kan worden over de derogatie. Dat is na het uitrijdseizoen voor mest en zou veel onzekerheid voor de boeren opleveren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden