Eigen foto

Interview Niels van der Waal

'Zoete aardappelen telen op kleigrond is uitdaging'

7 December 2021 - 1 reactie

Akkerbouwer Niels Van der Waal teelt in de Hoeksche Waard zoete aardappelen op de zware kleigrond onder een biologisch afbreekbare folie. Het is een zeer arbeidsintensieve teelt. "Het is een uitdaging om de teelt te optimaliseren, ook omdat het een exotisch gewas is." De zoete aardappelen van Van Der Waal zijn sinds week 48 te vinden in de schappen van Albert Heijn, via coöperatie Nedato.

Van der Waal kwam op het idee om zoete aardappelen te telen door zijn vorige baan bij Farm Frites, waar hij agronoom was en veel reisde. Tijdens een bezoek aan de Egyptische Nijldelta zag hij zoete aardappelen, ook wel bataat genoemd, voor het eerst. Ze staan in de top-10 van de belangrijkste voedingsgewassen wereldwijd. "Mijn boerenhart ging harder kloppen en ik ging in gesprek met Egyptische boeren. Ik dacht: dat mooie gewas moeten we hier ook kunnen telen. Via een Duitse teler kwam ik erachter dat het plantmateriaal bij vermeerderingsbedrijven in Spanje en Portugal te vinden is. Daar heb ik het gehaald, en zo ben ik gestart op een halve hectare."

Hij vervolgt: "Ik teel de rassen Orleans, Bellevue, Radians en Beauregard. We zijn klein begonnen. Naast ons akkerbouwbedrijf met aardappelen, tarwe, suikerbieten en uien. Dit jaar gaat een groot deel van de zoete aardappelen weg via coöperatie Nedato naar Albert Heijn. Daarnaast gaat een deel naar de industrie." Er worden geen cijfers bijgehouden van het totale areaal zoete aardappel dat in Nederland staat, maar naar schatting van insiders ligt dit tussen de 300 en 400 hectare. 

Arbeidsintensief
Er zijn genoeg uitdagingen in de teelt op Hollandse kleigrond. Hij teelt de aardappelen onder biologisch afbreekbaar folie. Deze folie is gemaakt van maïszetmeel, waardoor het niet terug te vinden is in de grond. Volledig circulair. Van der Waal benadrukt dat het teeltproces zeer arbeidsintensief is. "De teelt heeft meer uren nodig dan de teelt van 'gewone' aardappelen. De oogst en het rooien gebeurt allemaal met de hand, dus dat is ook zeer arbeidsintensief. Als voorbeeld: we stonden met twaalf man te planten, en hadden na elf uur werk een halve hectare gedaan. Deze zomer hadden we kwakkelweer, dus mijn oogst viel iets lager uit. Gelukkig was de kwaliteit wel goed." In oktober haalde Van der Waal de laatste oogst van het land. Daarna ging het de bewaring in, deels bij Nedato. "Die periode heeft het product nodig om te verzoeten."

Op de vraag wat zijn saldo is, begint hij te lachen. "Ik was al bang voor deze vraag. Dat is heel lastig te zeggen bij deze teelt, want het varieert nogal. Het is voor mij nog steeds een zoektocht meer rendement uit de teelt te halen. Het volume dat in het schap ligt bij Albert Heijn, is alleen voor de kleine maten. De bovenmaat gaat naar de industrie."

Bewaarproces in eigen hand
Voor komend jaar staat een eigen bewaring voor zoete aardappelen op de planning. Die plannen bevinden zich nog in de bedenkfase, maar het is wel een diepgekoesterde wens van Van der Waal. Zodat hij het bewaarproces in eigen hand kan houden en kan optimaliseren. Daarnaast denkt hij na over uitbreiding van zijn areaal, maar dat is iets waar hij nog niet concreet over wil zijn; zeker omdat hij net gestart is met leveren aan Albert Heijn. "Wat ik belangrijk vind, is dat de kwaliteit centraal blijft staan."

De zoete aardappelen van Van der Waal liggen sinds week 48 in het schap van Albert Heijn. Samen met een collega-boer uit Tholen, die op lichtere kleigrond teelt, levert hij (via de coöperatie Nedato) aan de Zaandamse grootgrutter. Nedato was al een tijd bezig om zoete aardappelen bij Albert Heijn onder de aandacht te brengen. Wim van de Ree, algemeen directeur bij Nedato: "We zagen dat het gebruik van zoete aardappelen toeneemt. Dat gecombineerd met de intenties van Albert Heijn om maximaal product van Nederlandse bodem te halen, was één plus één is twee. Vervolgens hebben we afspraken gemaakt over de volumes, en zijn 'we' gaan telen. Die aardappelen pakken we nu in."

Kansen voor uitbreiding
Albert Heijn kan in totaal zo'n twaalf weken zoete aardappelen van Nedato afnemen. "Daarna volgt een evaluatie, ook met de aangesloten telers. Die moeten er ook wat aan verdienen. Als het positief is, zal er een uitbreiding komen in de teelt vanaf maart. De bewaring van zoete aardappelen moet op 12 graden met luchtbevochtiging. We weten nog niet of we tot en met juni kunnen bewaren, waardoor jaarrond leveren niet haalbaar is. Je houdt een gat van een paar maanden. Zo ontstaan wellicht kansen voor uitbreiding bij de aangesloten leden van Nedato. Of bestaande aardappeltelers gaan zoete aardappelen er bij doen is het idee."

boerenbusiness.nl

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Boerenbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over de voedingssector. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart. Als kind logeerde ze vaak op boerenbedrijven in het oosten des lands.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
jantje 7 December 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10895523/zoete-aardappelen-telen-op-kleigrond-is-uitdaging]'Zoete aardappelen telen op kleigrond is uitdaging'[/url]
"Daarna volgt een evaluatie, ook met de aangesloten telers. Die moeten er ook wat aan verdienen". Dat is toch sympathiek van de directeur van een Coöperatie.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Aardappelhandel kiest voor unieke oplossing

Aangeboden door Jungheinrich

Aardappelhandel kiest voor unieke oplossing

A-ware boer vult nu ook het vleesschap bij Albert Heijn

Nieuws Rundvlees

A-ware boer vult nu ook het vleesschap bij Albert Heijn

Van Buchem per direct weg als topman Nedato

Nieuws Nedato

Van Buchem per direct weg als topman Nedato

Lokale telers voelen overname Deen

Nieuws Akkerbouw

Lokale telers voelen overname Deen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief