Avebe

Nieuws Agribusiness

Avebe gaat de boer op voor telers zetmeelaardappelen

30 Maart 2023

Aardappelzetmeelconcern Avebe in Veendam gaat actief nieuwe telers werven voor de teelt van zetmeelaardappelen. De focus ligt daarbij met name op uitbreiding in Duitsland. Met de werving wil het coöperatieve concern de verwachte daling van het Nederlandse areaal aan zetmeelaardappelen dempen. Avebe verwacht daarbij over het lopende campagnejaar een recordhoge prestatieprijs uit te betalen.

Dit zei David Fousert, CEO van Avebe, vanochtend (donderdag 30 maart) bij de presentatie van de nieuwe strategie van het concern op het Innovation Centre in Groningen. De coöperatie telt momenteel circa 2.300 leden, waarvan er circa 30% uit Duitsland afkomstig zijn. "De marktvraag naar plantaardige ingrediënten als zetmeel, eiwitten en vezels is heel positief", aldus Fousert, "terwijl Avebe als marktleider in plantaardige eiwitten positief gepositioneerd is. We produceren inmiddels 25.000 ton plantaardig eiwit, zonder dat we een hectare extra nodig hebben. Vanuit de bestaande teelt met een korte keten qua transport van de grondstof, hebben we mooie stappen kunnen zetten."

Geweld op de akker is gaande
Avebe betrekt de grondstof in een kring van 75 tot 100 kilometer rond de productielocaties. Het bedrijf verwacht dat het areaal van zetmeelaardappelen in Nederland (43.000 hectare) onder druk komt te staan, waarbij een krimp in de komende jaren van 5% tot 10% wordt voorzien. Fousert wijst daarbij op de regelgeving rondom het 7de Actieprogramma Nitraatrichtlijn en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, met zaken als gewasrotatie en bufferstroken. Daarbij stijgt de kostprijs van de teelt en is het door droogte de laatste jaren voor veel telers een uitdaging geworden om goede opbrengsten te blijven realiseren. Fousert wijst daarbij ook op de concurrentie van andere gewassen als fritesaardappelen, zaaiuien, valeriaan en hennep. "Het geweld voor de akker is gaande", zo omschreef hij de situatie. "Wij moeten daarom voor onze telers interessant blijven om de zetmeelaardappelteelt te behouden."

Om de verwachte krimp van het Nederlandse areaal op te vangen, kijkt Avebe met name naar uitbreiding in Duitsland rond de grens met Nederland. Het concern produceert op jaarbasis 600.000 ton aardappelzetmeel en 30.000 ton aardappeleiwit. "Onze ambitie is niet om het areaal uit te breiden en de productie te vergroten", benadrukt Fousert. "Wij mikken vooral op het behoud van het huidige areaal en productiepotentie." De CEO kondigde aan dat Avebe actief gaat werven en letterlijk de boer op gaat om akkerbouwers te interesseren voor de zetmeelaardappelteelt.

Prestatieprijs campagne 2022 recordhoog
Financieel heeft Avebe wel de wind in de zeilen om telers te overtuigen, want het bedrijf verwacht over het boekjaar 2022/23 (dus over oogst 2022) een recordhoge prestatieprijs te kunnen presenteren. Een prognose van eind vorig jaar ging al uit van gemiddeld €109 per ton aan aardappelgeld. Uiteindelijk kan daar een prestatieprijs uitrollen van €125 per ton. "En we verwachten nu dat deze nog wat verder oploopt", geeft Fousert aan. Ter vergelijk: de presentatieprijs van het afgelopen jaar kwam uit op €98,56 per ton.

De aankondiging om meer telers te werven, kwam bij de presentatie van de nieuwe strategie van Avebe, genaamd 'Versterken en versnellen'. Deze strategie voert Avebe in per 1 augustus, de start van het nieuwe boekjaar. Daarbij concentreert het foodconcern zich op de ontwikkeling van nieuwe onderscheidende ingrediënten van aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Avebe wil daarmee inspelen op de vraag naar plantaardige vlees- en zuivelvervangers en plantaardige bouwmaterialen. Ook bekijkt het bedrijf de ontwikkeling en vermarkting van andere plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld veldbonen en erwten. "Maar eerst kijken of voor eiwit uit deze gewassen ruimte is in de markt", aldus Fousert. "En dan kijken we of we de teelt financieel rendabel kunnen maken voor onze leden om te telen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox