Nieuws Aardappelen

Toegang tot termijnmarkt weer als vanouds

30 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

De aardappeltermijnmarkt heeft op zijn zachts gezegd een roerige periode achter de rug. Nadat Saxo Bank zich onverwacht terugtrok moesten brokers snel een ander clearinghouse (voor de afwikkeling naar de beurs) vinden. DCA Finance is uitgekomen bij ADMISI, het Londense dochterbedrijf van grondstoffenhandelsbedrijf ADM. Harde eis van ADM was dat klanten altijd een basisbedrag van €100.000 op de rekening moesten hebben. Dat bleek voor een aantal klanten toch een brug te ver. Na uitvoerig overleg is besloten die eis van €100.000 los te laten. "De voorwaarden bij ADM zijn nu zelfs nog iets soepeler dan dat ze indertijd bij Saxo Bank waren", legt Pieter Post van DCA Finance uit.

"Voor handelshuizen, verwerkers en grote vrije telers was de €100.000-eis niet echt een probleem", vertelt Post. "Maar speculanten en telers die een beperkt aantal contracten doen, haakten af. Na overleg met ADM over de aard en functioneren van de aardappeltermijnmarkt zijn we gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat je met een dergelijke kapitaalseis je doel voorbijschiet en veel klanten afschrikt."

De voorwaarden zijn nu weer grotendeels vergelijkbaar met hoe het was. "Het deposito (bedrag dat gestort moet worden om te kunnen handelen) is met €1.300 lager dan het bij Saxo was, een order inleggen kost €28,30 en dat is vergelijkbaar. Het saldo op de rekening moet aan het einde van de dag positief zijn, en dat is ook zoals het was. Verschil is wel dat ADM een kleine rentevergoeding betaalt over het openstaande saldo van 0,35%. Saxo deed dat pas vanaf €100.000", zegt Post. "Het openen van een rekening bij ADM duurt wel iets langer dan we gewend waren namelijk circa zes weken. Dat komt door de uitgebreide controles van ADM. Klanten hebben de keuze uit een particuliere of zakelijke rekening. Voor de snelheid van het openen van een rekening maakt dat geen verschil. We adviseren onze klanten te overleggen met hun boekhouder welke variant fiscaal het meest gunstig is."

Nieuwe ronde
Met de gunstigere voorwaarden verwacht Post dat de aardappeltermijnmarkt weer een vertrouwde waarde kan worden. "Doordat Saxo zich aan het begin van het seizoen terugtrok en we niet direct een vervanger hadden, hebben we veel minder posities op kunnen bouwen. De achterstand die toen is ontstaan, hebben we niet meer kunnen inlopen en daar blijven we de rest van dit seizoen last van houden. Dat probleem hebben we het komende seizoen niet. Telers zijn nu druk met de oogst, maar als het straks in november en december wat rustiger wordt is er alle tijd een rekening te openen zodat er vanaf februari/maart weer gehandeld kan worden in oogst 2024. En het zijn niet alleen onze vertrouwde DCA Finance-klanten die informeren naar een rekening."

De belangstelling in de termijnmarkt wordt extra aangewakkerd door het bizarre verloop op de aardappelmarkt in bredere zin. "Afgelopen winter zijn er meer aardappelen op contract vastgelegd tegen prijzen die we toen historisch vonden", vertelt Post "Op de termijnmarkt begonnen we dit seizoen met prijzen van circa €30 tot €35 maar de fysieke notering ging van start op €50. De afgelopen weken hebben we de fysieke markt snel zien dalen en nu zien we in België al €10 op het bord staan. In zo'n markt biedt de termijnmarkt houvast en mogelijkheden voor de teler zich tot op zekere hoogte te wapenen tegen de extreme volatiliteit in de markt. Voor de speculant biedt deze bewegelijke markt juist kansen. Er gebeurt weer wat op de aardappelmarkt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
andré 30 September 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10906164/toegang-tot-termijnmarkt-weer-als-vanouds]Toegang tot termijnmarkt weer als vanouds[/url]
top, dat je weer als kleine man op de termijnmarkt kunt handelen, prima dca
Abonnee
Michel 30 September 2023
Rekening openen is nog dingetje maar achteraf veel het nog mee
Abonnee
blijvertje 30 September 2023
heel goed dca.
termijnmarkt is enige alternatief tegen contract geweld. nu iedereen weer simpel kan mee doen kunnen we schakelen.

zlto . lto . vta en poc zullen wel bloemen gestuurd hebben om jullie te bedanken .....
Abonnee
deelnemer 30 September 2023
fijn dat dit mogelijk gemaakt is.
Jaren bij de vries westerman gehandeld maar die zijn gestopt.
jan en jan zijn met pensioen.

mooi verder handelen bij dca
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Tijd voor volgend hoofdstuk op aardappelmarkt

Analyse Aardappelen

Cash settlement schiet door de 20 euro

Marktupdate Aardappelen

Hoe het gezicht van oogst '23 met 180 graden draaide

Nieuws Aardappelen

Restant aardappeloogst 2023 blijft martelgang

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox