Het is de afgelopen weken uitzonderlijk droog in Nederland, en de weersvooruitzichten bieden weinig hoop op regen. Telers in heel het land kampen nu al met een toenemend vochttekort op de percelen. Heel anders dan vorig voorjaar, waarin telers vooral te maken hadden met natte omstandigheden op het land. We peilen de stemming onder de deelnemers aan de Boerenbusiness Gewastour.
Op veel plaatsen is sinds 1 maart slechts een fractie van de normale neerslag gevallen. Toch blijken veel gewassen zich vooralsnog goed te houden. Jacky Dieleman, teler uit Philippine (Zeeland), noteerde sinds 1 maart slechts 24,8 mm neerslag. "Dat is voor ons echt heel weinig," zegt hij. Klaas Jan Boer uit Kortgene bevestigt het beeld: hij kwam op 26 mm. "De gewassen houden zich goed", stelt hij, "maar de tarwe staat nu al extreem vroeg in de aar."
In Nederweert (Limburg) heeft Hubert Linders iets meer regen gehad: 52 mm. Hij maakt zich op dit moment minder zorgen over het vocht. "Het schrale weer met koude nachten is nu eerder het probleem." Ook in Flevoland zijn de omstandigheden droog. Jan Berend Biesheuvel, akkerbouwer uit Zeewolde (Fl.), komt op 27,8 mm. "De grond droogt nu snel op, zeker met de lage luchtvochtigheid van de komende dagen."
In Noord-Brabant geeft David de Wit, teler uit Lepelstraat (NB), aan dat hij slechts 21 mm heeft gehad. "De aardappelen liggen er nog mooi vochtig bij, de tarwe staat goed, en de bieten hebben weinig nodig. Maar voor het graszaad, de uien en het zaaien van de witlof kan een extra 30 mm geen kwaad."
Beregenen is op veel plekken al begonnen
De droogte dwingt telers om nu al te beregenen. "Ik geef de uien volgende week wat water, zodat ze goed kunnen doorgroeien," zegt Jan Berend Biesheuvel. David de Wit meldt al aan zijn derde beregeningsronde bezig te zijn. "De kleintjes lijken stil te staan. De aansluiting moet weer worden gemaakt".
In Beemte Broekland (Gelderland) komt Ruud Vossebeld er beter vanaf: sinds 9 april viel daar 55,2 mm. In Drenthe had Arjen Jacobs de afgelopen vier weken 50,8 mm. Dat biedt wat verlichting, maar ook daar komt beregenen al in beeld. En beregenen is nu lastig: de huidige en verwachte wind beperkt de verdeling van het water, en de lage relatieve luchtvochtigheid zorgt voor een snellere verdamping.
Boeren blijven ondanks droogte alert en vindingrijk
Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Friesland) heeft inmiddels zijn druppelslangen weer aangezet. "Zo wordt de grond vochtig genoeg om te kunnen eggen deze week." Hij is positief gestemd over zijn uien: "Ze zijn niet smeriger dan de gangbare percelen die ik zie." Ook de onkruidbestrijding pakt hij aan met precisietechniek: "Binnenkort met de Ecorobotix de laatste onkruidjes opruimen." Ondertussen blijven gewasbeschermingsmaatregelen doorgaan. Zo meldt Jan Berend Biesheuvel dat hij vrijdag een contactbespuiting heeft uitgevoerd.
De komende weken blijven volgens het Nederlandse weerbericht vrijwel droog. Voorlopig houden de gewassen zich goed, maar het blijft spannend hoe lang dat vol te houden is zonder serieuze neerslag. Weermodellen zoals ECMWF en GFS laten voorzichtig een kans op regen zien op de middellange termijn. Maar of dat ook werkelijk gaat vallen, moet nog blijken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.