Shutterstock

Gewastour Week 27

Telers tevreden over de aardappelpercelen

1 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

De neerslag van de afgelopen 2 weken heeft erin geresulteerd dat dat de haspels weer in de schuur of op het erf konden worden gezet. Maar niet overal: op plekken in Nederland is te weinig neerslag gevallen en blijft het beregenen van de aardappelen noodzakelijk.

Veel telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour geven aan het komende weekend af te wachten. Bij te weinig neerslag worden de haspels weer gebruikt en anders blijven ze in de schuur of op het erf.

In deze tabel ziet u de hoeveelheid neerslag in millimeter van de afgelopen 2 weken.

Perceel Hoeveelheid in mm
Cuijk (Noord-Brabant) 54,4
Scharendijke (Zeeland) 18,5
Fijnaart (Noord-Brabant) 45,5
Dronten (Flevoland) 22,9
Ens (Flevoland) 29 mm
Hank (Noord-Brabant) 4,8
Middenmeer (Noord-Holland) 23,1
Someren (Noord-Brabant) 29,2
Appelscha (Friesland) 19,8
Oldeholtwolde (Friesland) 17,5
Gemiddeld: 26,5

Scharendijk: Meer neerslag is welkom
Op het perceel in Scharendijke is meer neerslag welkom. "Op de hete dagen verdampt er ongeveer 5 millimeter per dag denk ik, hier is vannacht (woensdag) 10 millimeter gevallen. Ik hoop dat er voor het weekend meer neerslag komt, zodat de aardappelen genoeg vocht hebben", aldus de teler uit Scharendijke. De teler kan niet beregen op het perceel. De rijen zijn nu 2 weken gesloten en bijna uitgebloeit.

De ontwikkeling van het aardappelperceel in Scharendijke. Linksboven: 15 mei. Rechtsboven: 2 juni. Onder: 10 juni.

Dronten: Ondergrond droog
"We mogen niet mopperen over de neerslag", vertelt de teler uit Dronten. "Als we kijken naar het begin van het seizoen en hoeveel werk we hebben verricht om de aardappelen in de grond te krijgen en te voorzien van vocht, dan is de neerslag zeer welkom." De bouwvoor op het perceel in Dronten is nat, daaronder is het droog. Mocht er in de rest van de week geen neerslag meer komen, dan wordt de haspel begin week 28 weer ingezet.

De ontwikkeling van het aardappelperceel in Dronten. Linksboven: 16 mei. Rechtsboven: 8 juni. Onder: 22 juni.

Appelscha: Neerslag komt op tijd
"In Appelscha staan de aardappelen er mooi bij," meldt de teler. Vorige week is er bemestmet KAS. "Doordat de aardappelen in zandgrond groeien, komen ze wel een in stof te staan. Doordat de regen op tijd komt de laatste weken hoeven we niet zelf te beregenen en hebben we weinig last van stof."

De ontwikkeling van het aardappelperceel in Appelscha. Linksboven: 18 mei. Rechtsboven: 22 juni. Onder: 7 juni.

Fijnaart: Benieuwd naar late opkomst
Fijnaart heeft de afgelopen 2 weken regelmatig neerslag gehad. De neerslag kwam in buien van 10 millimeter ongeveer. Hierdoor werd het aardappelperceel goed voorzien van vocht. De grond is van 20 tot 55% afslibbaar. Door de hitte van afgelopen week is op de lichte grond de bloei gestopt en hangt het loof slap. Op de zwaardere stukken zijn de rijen ongeveer een week gesloten.

De ontwikkeling op het aardappelperceel in Fijnaart. Foto's zijn beide genomen op 15 juni. Met links een zware plek op het perceel en rechts een lichtere plek.

"Ik verwacht dat de hitte niet veel impact heeft op de aardappelen. Ik ben wel benieuwd naar de knolzetting van de late aardappelen", zegt de West-Brabantse teler. De aardappel heeft al veel energie verspild en de teler vindt het nog te vroeg om te oordelen over de knolzetting van de late aardappelen. De teler is benieuwd hoeveel impact dit heeft op de vitaliteit en knolzetting. 

Cuijk: Haspel staat in het perceel
In Cuijk waren ze van plan te gaan beregenen deze week. De haspel staat al klaar in het perceel. Doordat er 17 millimeter gisteren en vannacht (woensdag) is gevallen, laten ze de haspel staan. "Nu gaan we het weekend afwachten", geeft de teler aan. Hij is tevreden over de hoeveelheid neerslag en de stand van het gewas. Mocht er in het weekend geen neerslag komen, dan wordt er begin volgende week beregend. 

De ontwikkeling van het aardappelperceel in Cuijk. Links: 11 juni. Rechts: 20 juni.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden