De relatief hoge gewasprijzen - of verwachtingen daarvoor - bieden kansen om nu al voor het volgend seizoen in te dekken en prijsrisico's af te schermen. Op de korte termijn is het hopen een opleving in de staart van het seizoen.
De markt voor aardappelen en uien voelt vriendelijker aan bij het begin van de meimaand. Voor peen is dat een ander geval. Kopers blijven uit en de prijs stabiel laag. De tarwemarkt is bezig met afwikkeling van het oude seizoen. Nieuwe tarwe start op een historisch hoog niveau.
Vooral de tarweprijs is gedurende maart fors toegenomen. De prijsvorming van aardappelen, uien en peen tonen weinig verandering of zelfs een daling. De positieve verwachtingswaarde zit hem vooral in de langere termijn. Wat brengt april de akkerbouwer?
Een grote onzekerheid speelt niet alleen in de tarwemarkt. Ook de aardappelmarkt is eind februari zoekende na een alsmaar stijgend prijsniveau. De uienmarkt voelt vaster en is gebouwd op goede exportcijfers. In de peenmarkt wordt gewacht op nieuwe kansen in de afzet.
Terwijl de aardappelmarkt door bouwt op een vaste bodem en ook de peenmarkt eindelijk beweging toont tapt tarwe uit een ander vaatje. Ook de uienprijzen komen niet in beweging. Wat kunnen akkerbouwers in februari verwachten?
De akkerbouwmarkten voor fritesaardappelen, uien, tarwe en peen hebben zich wel aan het vuurwerkverbod gehouden. Een weinig spetterend jaareinde is het gevolg. Toch zijn er zeker lichtpunten te zien aan het begin van 2022 die de markt(prijzen) een stap omhoog kunnen helpen.
Akkerbouwers met aardappelen, uien en wortelen zijn teleurgesteld in de prijsvorming van deze producten. De afzet - vooral van de eerste twee - loopt uitstekend maar de verkoopprijzen willen niet meebewegen in die trend. Tarwe is een verhaal apart, maar kent wel twee gezichten.
Met de meeste akkerbouwproducten achter de planken kijken ondernemers naar het aanstaande seizoen. Zeker voor gewassen als tarwe is dat nu actueel. De kostprijs is een alsmaar terugkerend thema bij alle teelten.
De prijsbodem van veel akkerbouwgewassen is in september naar een hoger niveau gebracht. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen te bespeuren. Vooral rond de kwaliteit van met name aardappelen. Met argusogen kijken telers naar komend seizoen en de flink gestegen inputkosten. Een hoger prijspeil is hard nodig om te kunnen investeren.
Een combinatie van neerslag en sombere dagen heeft voor een slijtageslag gezorgd in met name aardappel- en uiengewassen. De nagroei valt hierdoor tegen en de kwaliteitsissues nemen toe. Ook de graanoogst kampt met kwaliteitsproblemen. Waar de eerste 2 markten stabiel ogen heeft tarwe een ware achtbaanrit achter de rug.
Vooral de prijs van aardappelen en tarwe kent een opleving door het aanhoudend natte weer deze zomer. De graanoogst wordt er flink door gehinderd en ook in aardappelen is schade merkbaar door aanhoudende regenval. Andere markten: die van uien en peen zijn behoorlijk 'taai' te noemen door een groot aanbod.
Een echte 'Hollandse zomer' met veel buien en koel weer hebben we de laatste jaren niet meegemaakt. Het zorgt ervoor dat de oogst dit jaar later van start gaat. Schade is lokaal merkbaar maar vooralsnog geen groot probleem. Doordat alles rustig groeit kabbelen ook de markten voort.