De aardappel- en uienmarkt hebben zeer verschillende gezichten. Waar bij de een vasthoudende telers de prijs hoog weten te houden is die bij aardappelen naar beneden gehold. Ook de peenmarkt heeft moeite om zich staande te houden.
Na maandenlange droogte tapt het weer vanaf eind juli uit een heel ander vaatje. Maar; is dat een vloek of een zegen voor de akkerbouwteelten? Voorlopig houden de aardappel- en uienmarkt de stemming er nog wel in. Op de tarwemarkt is de impact van het nieuws in Rusland en Oekraïne de leidraad.
De uienmarkt is al overgeschakeld op het nieuwe seizoen en ook de aardappelen stevenen daar op af. Kunnen deze markten de stemming en prijsvorming in de benen houden? Het recente weer zorgt voor een iets gematigdere toon op korte termijn.
Het wordt steeds lastiger om de akkerbouwmarkten goed te prijzen door een gebrek aan transacties. Bij uien en peen speelt dat een rol, maar ook de vrije aardappelvoorraad is dun. Prijzen die wel op het bord komen voelen stevig aan.
Waar de prijsvorming van aardappelen dit seizoen vooral heeft teleurgesteld is dat eind april snel omgedraaid. Juist de explosieve tarwe- en uienmarkt zijn nu behoorlijk afgekoeld. Aardappelen en peen laten juist nieuwe prijssprongen zien. Wat kunnen akkerbouwers in mei verwachten? Je hoort het in deze maandanalyse.
De markt voor aardappelen, uien en peen hebben in maart laten zien dat een stevige bodem onder deze 'drie-eenheid' ligt. Deels door een vaste houding van de teler en deels door een goede vraag (lees: export).
Kan de stemming worden vastgehouden nu het eindelijk vriendelijker weer wordt? En, zit er nog meer in het vat. Akkerbouwanalist Niels van der Boom praat je bij over de verwachtingen voor april.
Het contrast tussen de markten voor de akkerbouwgewassen is enorm. Het is vooral de uienmarkt die er met kop en schouders bovenuit steekt. De aardappelmarkt is weliswaar niet slecht te noemen, maar het karakter van de markt kon niet verder afwijken. Ook tarwe tapt uit een ander vaatje.
Vooral op de aardappel- en uienmarkt zijn akkerbouwers door de boot genomen te spreken over de prijsvorming. Zeker gezien de recente stijgingen. Op de peenmarkt waait een heel andere wind en ook tarwe moet veel terrein prijsgeven.
Welke prijsontwikkelingen kan de akkerbouwsector in februari tegemoetzien?
De markten voor tarwe, uien en aardappelen hebben 2022 afgesloten met een opwaartse beweging in de prijsvorming gedurende december. Er ligt daarmee een grote verantwoordelijkheid op het nieuwe jaar. Kunnen de markten deze prijsniveaus vasthouden, doorstijgen of valt de handel stil?
Een eenduidig beeld voor de belangrijkste akkerbouwmarkten is niet te maken. Waar een vasthoudend verkoopbeleid uientelers geen windeieren legt is het tegenovergestelde waar in de peenmarkt. Ook de aardappelmarkt wil maar niet tot leven komen. Wat kunnen akkerbouwers in de laatste maand van 2022 verwachten?
Vooral voor de kapitaalintensieve en daarmee risicovolle teelten staan akkerbouwers voor een grote uitdaging komend seizoen. Het perspectief van de huidige markten, voor bijvoorbeeld aardappelen, uien en peen zijn wisselend. Er liggen kansen, maar ook veel bedreigingen.
Hoge verwachtingen voor vooral de aardappel- en uienmarkt zijn nog niet waargemaakt voor menig akkerbouwer. De teeltkosten zijn dit seizoen hoog en ook komend seizoen wordt een uitdaging. Een stevige financiële buffer aanleggen is kansen spreiden en wachten op kansen. Niels van der Boom licht de akkerbouwmarkten toe in zijn Maandanalyse. Een overzicht van de belangrijkste marktanalyses van afgelopen maand, vind je als abonnee van Boerenbusiness in het Marktdossier.