Het contrast tussen de markten voor de akkerbouwgewassen is enorm. Het is vooral de uienmarkt die er met kop en schouders bovenuit steekt. De aardappelmarkt is weliswaar niet slecht te noemen, maar het karakter van de markt kon niet verder afwijken. Ook tarwe tapt uit een ander vaatje.
Vooral op de aardappel- en uienmarkt zijn akkerbouwers door de boot genomen te spreken over de prijsvorming. Zeker gezien de recente stijgingen. Op de peenmarkt waait een heel andere wind en ook tarwe moet veel terrein prijsgeven.
Welke prijsontwikkelingen kan de akkerbouwsector in februari tegemoetzien?
De markten voor tarwe, uien en aardappelen hebben 2022 afgesloten met een opwaartse beweging in de prijsvorming gedurende december. Er ligt daarmee een grote verantwoordelijkheid op het nieuwe jaar. Kunnen de markten deze prijsniveaus vasthouden, doorstijgen of valt de handel stil?
Een eenduidig beeld voor de belangrijkste akkerbouwmarkten is niet te maken. Waar een vasthoudend verkoopbeleid uientelers geen windeieren legt is het tegenovergestelde waar in de peenmarkt. Ook de aardappelmarkt wil maar niet tot leven komen. Wat kunnen akkerbouwers in de laatste maand van 2022 verwachten?
Vooral voor de kapitaalintensieve en daarmee risicovolle teelten staan akkerbouwers voor een grote uitdaging komend seizoen. Het perspectief van de huidige markten, voor bijvoorbeeld aardappelen, uien en peen zijn wisselend. Er liggen kansen, maar ook veel bedreigingen.
Hoge verwachtingen voor vooral de aardappel- en uienmarkt zijn nog niet waargemaakt voor menig akkerbouwer. De teeltkosten zijn dit seizoen hoog en ook komend seizoen wordt een uitdaging. Een stevige financiële buffer aanleggen is kansen spreiden en wachten op kansen. Niels van der Boom licht de akkerbouwmarkten toe in zijn Maandanalyse. Een overzicht van de belangrijkste marktanalyses van afgelopen maand, vind je als abonnee van Boerenbusiness in het Marktdossier.
Op de verschillende akkerbouwmarkten wordt kort op de bal gespeeld. De aardappelmarkt is daar het lichtend voorbeeld van. Ook akkerbouwers doen graag nu zaken. Bewaren betekent risico's lopen en bij lonende saldo's wil niet iedereen die lopen.
De belangrijke akkerbouwgewassen aardappelen, uien en tarwe bevinden zich in een 'ouderwetse' weermarkt. Zeker nu ook het weerbericht voor de eerste helft van augustus met aanhoudend droog en warm weer op de proppen komt.
Afgelopen maand namen de markten al een aanloop op een steeds warmere zomer. Wat mogen we in augustus verwachten? Je hoort het in deze maandanalyse.
Akkerbouwers met een traditioneel bouwplan van consumptieaardappelen, zaaiuien, graan en wellicht ook wortelen sluiten seizoen 2021-2022 waarschijnlijk met gemengde gevoelens af. Een explosief gestegen tarweprijs liet de markt voor andere gewassen koud. Kansen waren relatief zeldzaam en de laatste handelsweken zijn voor aardappelen en uien teleurstellend.
Vooralsnog start verkoopseizoen 2022-2023 op een positievere noot. Kunnen de aardappel- en uienmarkt deze stemming in juli vasthouden? Marktanalist Niels van der Boom praat je bij. In de Maandanalyse vind je de highlights van juni. Klik hier om direct naar de Maandanalyse toe te gaan.
De relatief hoge gewasprijzen - of verwachtingen daarvoor - bieden kansen om nu al voor het volgend seizoen in te dekken en prijsrisico's af te schermen. Op de korte termijn is het hopen een opleving in de staart van het seizoen.
De markt voor aardappelen en uien voelt vriendelijker aan bij het begin van de meimaand. Voor peen is dat een ander geval. Kopers blijven uit en de prijs stabiel laag. De tarwemarkt is bezig met afwikkeling van het oude seizoen. Nieuwe tarwe start op een historisch hoog niveau.
Vooral de tarweprijs is gedurende maart fors toegenomen. De prijsvorming van aardappelen, uien en peen tonen weinig verandering of zelfs een daling. De positieve verwachtingswaarde zit hem vooral in de langere termijn. Wat brengt april de akkerbouwer?