Shutterstock

Nieuws Weer

Droogteproblemen nog niet van de baan

11 Juni 2020 - Jeannet Pennings

Een lagere oogstopbrengst door de droogte van de afgelopen weken is voor Oost- en Zuid-Nederland nog steeds een reëel scenario. Dat blijkt uit de nieuwe droogtemonitor die woensdag is gepubliceerd en meldt dat de neerslag afgelopen week 'slechts' voor verlichting heeft gezorgd.

Door 2 uitzonderlijk droge maanden is het neerslagtekort in Nederland nog altijd zeer groot. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) blijft daarom opgeschaald naar niveau 1: 'dreigend watertekort'. 

Het landelijke tekort staat op ongeveer 164 millimeter. Door de neerslag van de afgelopen dagen is het neerslagtekort iets afgenomen, maar deze loopt de komende 2 weken waarschijnlijk weer verder op. Ondanks de verwachte neerslag voor de komende week. De Rijnaanvoer stijgt de komende tijd naar verwachting tot waarden boven het LCW-criterium van de maand juni. Er is daarmee voldoende water beschikbaar om aan de vraag te voldoen in de gebieden waar aanvoer van rivierwater mogelijk is. 

Meer watervraag vanuit landbouw
Met name in Oost- en Zuid-Nederland zijn de effecten van de droogte merkbaar. In deze gebieden kan geen water worden aangevoerd en zijn lagere gewasopbrengsten mogelijk. De komende tijd neemt de watervraag vanuit de landbouw toe, verwacht het LCW.

Tot en met zondag 14 juni is sprake van een licht wisselvallig weertype. In Nederland lijken de neerslagsommen in de buurt van normaal uit te komen, zij het met grote regionale verschillen.

Droogte in de VS
Niet alleen in Nederland, ook elders in Europa speelt droogte een grote rol. Ook delen van de Verenigde Staten kampen met droogte. Het gaat om ongeveer 20% van het land waar de droogte huis houdt, met name in het midden en westen van het land. Dit heeft onder meer impact op de teelt van wintertarwe: 22% van de oogst bevindt zich in het droogtegebied. Ook in Idaho waar het gros van de aardappelen wordt geteeld, is het relatief droog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden