Verschuiving zet door

Peenareaal 2013 stabiel tot lichte krimp

28 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

De verschuiving van de peenteelt zet zich komend seizoen voort. Dat zeggen peenspecialisten Laurens Persoon van DLV Plant en Perry Kuilboer van Bejo Zaden. ‘Er is met name sprake van een lichte krimp in Friesland. Daarna volgen in mindere mate Groningen en Noord-Holland. De peenteelt zal zich meer concentreren in Zuidelijk-Flevoland en ook wel wat in Zeeland’, aldus sales manager Benelux Kuilboer. De verschuiving is vooral te zien in het ras Nantes. 

Binnen de provincie Flevoland ziet Persoon een verschuiving van de Noordoostpolder naar zwaardere gronden in Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland. ‘Door een te intensieve teelt van peen raken er gronden uitgeput en loopt de kwaliteit achteruit. Op verse grond is een beter product te telen; met een mooiere kwaliteit en betere bewaarbaarheid.’ 

Dit betekent dat het peenareaal voor 2013 niet stijgt. Zowel Persoon als Kuilboer spreken landelijk van een stabiele tot lichte krimp. ‘Het areaal zal tussen de 8000 en 9000 hectare liggen, maar eerder richting de 9000. Boeren zijn voorzichtiger geworden met de teelt van peen op lichtere en slempgevoelige grond. Als er teveel neerslag valt, slaat de grond dicht. Dat geeft een grotere kans op ziektes en het product is minder goed te bewaren’, licht Kuilboer toe. 

Persoon noemt naast de mindere kwaliteit ook het saldo van de peenteelt een reden voor de lichte krimp. ‘Door de forse energiekosten is de peenteelt een dure teelt. Je moet dus wel een kwalitatief goed product hebben om wat te verdienen. Toch is er de laatste tijd, zowel door boeren als loonkoelhuizen, wel geïnvesteerd in uitbreiding van koelhuizen in Oostelijk-Flevoland’, weet de DLV’er. 

De concurrentie van Oost-Europa is lastig in te schatten. Persoon: ‘Er lijkt wat areaal bij te komen. Ook worden er grote bewaarplaatsen gebouwd. Logistiek gezien kan de regio handel naar Rusland van ons overnemen.’ Kuilboer ziet de ontwikkelingen in Oost-Europa niet als bedreiging. ‘De kwantiteit en kwaliteit is wisselvallig. Het areaal kan klimmen, maar na een slecht jaar ook ineens zakken. Maar we zien wel degelijk dat er pogingen zijn en investeringen plaatsvinden die de peenteelt naar een hoger plan moeten brengen.’ 

Totaal areaal peen (CBS)

2000
8164
2005
7980
2010
8518
2011
9000
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden