Areaalkrimp zet door

Uienvoorraad meet zich met 2008/09

12 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

De voorraad vrije uien blijkt aardig in lijn te liggen met de voorraad vrije uien die op 1 april 2009 nog in opslag lag, zo blijkt uit de voorraadinventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). Voor komend seizoen wordt rekening gehouden met een verdere krimp van het areaal.

Uientelers slaagde er dit seizoen in om op 1 april 63 procent van de oogst afgeleverd te hebben. In absolute tonnen houdt dit een plus in van 2 procent in vergelijking met vorig jaar. In combinatie met een krimp van het areaal en een opbrengst van 68 ton per hectare komt de voorraad uien in opslag 4 procent lager uit dan een seizoen eerder. Het aandeel uien in voorraad wat feitelijk als verkocht is ligt op 32 procent, waarmee het volume nog te verkopen vrije uien ruim onder dat van vorig jaar uitkomt.

Hoeveel ton uien nog verkocht moet worden maakt VTA niet bekend. Wel blijkt uit de grafiek dat het aandeel uien in opslag in lijn ligt met 2010/11 en het aandeel vrije uien eerder gelijk ligt aan 2008/09. In de laatste maanden is de voorraad uien minder snel afgenomen dan in de maanden ervoor. "De laatste weken loopt de export echter weer beter, wat toch een positief perspectief biedt voor de de rest van het afzetseizoen."

Ook werd er tijdens het inventariseren van de voorraad gevraagd naar de plannen met het areaal. Het areaal kende over 2012 al een krimp van 5 procent, maar als de enquête representatief is voor alle telers krimpt het areaal komend seizoen met nog eens 3 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

krimpVTA
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden