Productie 2012 lager

Vertraging en tekort industrieteelt Europa

16 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness

Telers van industriegroenten kunnen voor komend seizoen nog wel eens hoge opbrengstprijzen voor hun producten ontvangen. In de herfst kondigden fabrikanten al aan dat telers konden rekenen op een hogere contractprijs. Nu komt daar nog een vertraagde en kleinere oogst bij. 

De Europese conserven- en diepvriesindustrie is bezorgd over de gevolgen van de slechte voorjaarsomstandigheden voor de gewassen. Profel, de European Association of Fruit and Vegetable Processors, meldt in een persverklaring dat overvloedige regen in het zuiden en het late voorjaar in het noorden hebben geleid tot een verlate inzaai en daarmee een korter groeiseizoen. 

Alle belangrijke productiegebieden in Europa worden geconfronteerd met ernstige vertragingen. Voor een aantal gewassen worden tekorten verwacht. Zo is in Zuid-Spanje, Portugal en Hongarije de erwtenproductie bijzonder zwaar getroffen. Er wordt nu al gesproken over tekorten. Noord-West Europa had te maken met twee tot drie weken vertraging met zaaien. 

Voor winterspinazie in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland geldt een oogstvertraging van ongeveer 25 dagen. Het is het gevolg van zware regenval. Spanje verloor ongeveer 60 procent van de productie. De aanplant van lentespinazie vond drie weken later dan gewoonlijk plaats. Nederland, België en Frankrijk melden vertraging in babypeen. 

Portugal en Spanje melden belangrijke tekorten in broccoli door zware regenval, terwijl Polen twee weken vertraging opliep als gevolg van het koude lenteweer. De inzaai van bonen wordt uitgesteld. Dat speelt vooral bij de producenten in het noorden van Europa die bonen als tweede gewas na de erwten telen.

Het late voorjaar en het verkorte seizoen veroorzaakt onzekerheid over beschikbare volumes. Zeker in het licht van de huidige lage voorraden, na de kleine oogst van vorig jaar. De definitieve productiecijfers over 2012 kwam In vergelijking met het voorgaande jaar 3 tot 5 procent lager uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden