Risico kleiner in Scandinavië

Koprotprobleem nog niet over, maar paniek voorbij

23 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Met het verstrijken van de tijd, lijkt het koprotprobleem dat begin december voor paniek zorgde, zichzelf te hebben opgelost. Doordat gebreken, in tegenstelling tot een paar weken geleden, nu wel zichtbaar zijn, kunnen de uien beter worden uitgelezen. Daarmee komen deze uien niet meer voor de export beschikbaar. 

Begin december drukten koprotproblemen nog op de uienmarkt, maar daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen. In deze periode is koprot goed zichtbaar en hoewel de schimmel veel partijen heeft aangetast, is de paniek voorbij. Op het Belgische Agripress geeft Jaap Jonker van De Groot en Slot aan dat die partijen zijn afgezet of stabiel worden gehouden in de bewaring. 

Frans van den Berge van Wiskerke Onions laat weten dat de meeste besmette partijen gelijk worden afgezet in Polen. Hij meent dat de koprotdruk vergelijkbaar is met vorig jaar. Jonker daarentegen vermoedt dat de druk landelijk gezien lichter is dan vorig jaar, maar zijn er plaatselijk flinke uitschieters. 

Overigens hebben Scandinavische uientelers minder last van koprot, zo blijkt uit een reisverslag van tien ondernemers uit Flevoland samen met mensen van De Groot en Slot en Bejo waarover Uien Magazine van De Groot & Slot melding maakt. Telers in Scandinavische landen geven over het algemeen minder stikstof, ze oogsten groener en klappen het loof niet. Door niet te klappen verspreid je de koprotschimmel ook niet, waardoor het risico van koprot veel kleiner is. Scandinaviërs gaan voor de volle honderd procent voor kwaliteit, omdat hun eindverbruiker bekend is en hoge eisen stelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden