Minder afgeleverd

Markt biedt perspectief voor uien in opslag

10 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel er tot 1 februari 2014 minder uien dan vorig jaar zijn afgeleverd, is de voorraad de laagste in zes jaar. Dat biedt perspectief voor de telers die nog uien in opslag hebben, zo meldt de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) maandag. 

De gemiddelde hectareopbrengst komt in 2013 op bruto 60 ton per hectare, waarbij de telers een tarra verwachten van 8 procent. De totale productie van deze groep is ondanks een 3 procent groter areaal, toch 23 procent kleiner dan vorig jaar. 

Van de hoofdoogst zat op 1 februari nog 55 procent in de opslag. In 2012 ging het om 52 procent. Dit houdt in dat 45 procent van de oogst is afgeleverd op de peildatum. Van de oogst was op de peildatum nog 41 procent vrij te verkopen. 

In absolute tonnen is er op de peildatum 22 procent minder afgeleverd, 13 procent minder in opslag en 11 procent minder vrij dan in het vorig seizoen. Zowel relatief als absoluut is er dus minder afgeleverd dan in vorig seizoen. Voor diegenen die nog uien in opslag hebben kan dit dus nog voldoende perspectief bieden. De uienvoorraad is de laagste in zes jaar en het vrije deel het op één na laagste van de laatste zes jaar. 

VTA inventariseert jaarlijks driemaal de uienvoorraad onder een vaste representatieve groep van haar leden. De tweede inventarisatie van oogst 2013 met peildatum 1 februari is onlangs uitgevoerd. Er volgt nog een inventarisatie in april.

vta uien feb14.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

voorradenVTA
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden