Peen vergister in

Extreme schommelingen in prijs rode uien

15 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) besloot vorige week voor de laatste keer rode uien te noteren. De markt is te divers en ondoorzichtig om een stevige notering op het bord te zetten. Ook deze week gaan er voor niets partijen weg naar de stort of vergister, terwijl er voor andere partijen nog flink wat geld op tafel wordt gelegd, zo blijkt uit gesprekken met insiders. 

Hoe groot de voorraad vrije rode uien exact is, durf niemand te zeggen. Het blijft vaag met reacties als; er schijnt nog wel wat rood te zitten. Wat wel helder is, is dat tussen die partijen veel rotzooi zit. Allemaal problemen met kwaliteit. Daardoor kan het dat sommige partijen weggaan tegen transportkosten. Nog wel; als het aanbod nog groter wordt, zullen de transportkosten ook moeten worden betaald. De uien die verrot zijn, gaan de vergister in. 

Aan de andere kant leveren partijen van goede kwaliteit een beste prijs op. Er zijn deals bekend van 22 euro, maar ook van 26 euro. Die komen dan wel uit de mechanische bewaring en staan al sinds december op 3 à 4 graden. De prijs is afhankelijk van de maat. Grove uien zijn een stuk duurder dan de fijnere maten. 

Daarmee worden aan het eind van het seizoen toch nog goede prijzen gehaald. De markt voor rode uien was dit seizoen tamelijk vlak, zo blijkt uit cijfers van Bureau Uienmarkt Informatie. Het stempel ‘nicheproduct’ was dit seizoen niet van toepassing. De gemiddelde notering van de 30 procent grof komt dit seizoen uit op 16,54 euro per 100 kg (droog uit de schuur) en 16,63 euro per 100 kg (af land). Voor de 60 procent grof kwam de gemiddelde notering uit op 19 euro per 100 kg in de af land periode en 22,36 euro per 100 kg voor de periode droog uit de schuur. 

Ook de peenmarkt kreeg het dit seizoen zwaar te verduren doordat het geen winter werd en Rusland afhaakte. Half mei is de markt dood, zoals een handelaar de huidige situatie noemt. Voor het eerst gaat ook peen de vergister in. De voorraad zou nog redelijk groot zijn. Tegelijkertijd komt er nieuwe peen uit Sicilië op de markt waarvoor de exportmogelijkheden nihil zijn. Een deel van de Siciliaanse wortelen wordt dan ook niet geoogst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden