Tarra meegevallen

Verkoopprijs pool Allium Plus van 20,41 euro

9 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Allium Plus pool heeft over oogst 2013 een gemiddelde verkoopprijs gerealiseerd van 20,41 euro per 100 kg op week 13. De af landpool kwam uit op 16,61 euro per 100 kg. Daarmee zit de bewaarpool aan de bovenkant van alle uienpools.

De deelnemers in de Allium Plus pool die leveren aan de gebroeders Van Liere in Dronten, zaten er met hun schatting tijdens het groeiseizoen voorafgaand aan de oogst niet ver naast. ‘Hun gemiddelde schatting over hoe de uienpool zou presteren, kwam uit op 20,39 euro. Nagenoeg gelijk aan de uiteindelijk gerealiseerde prijs van 20,41 euro per 100 kg voor week 13. Het is een nettoprijs, exclusief btw. De bewaarpool loopt van week 1 tot en met week 26. De af landpool die tot eind december uien af zet, realiseerde een verkoopprijs van 16,61 euro per 100 kg. Dat is netto, exclusief btw en alleen de bewaarkosten gaan er nog van af.

Een goed resultaat, stelt niet alleen poolvoorzitter Jan Berend Biesheuvel, maar ook de telers. ‘We zijn er tevreden over. Ook het tarrapercentage is meegevallen. Zeker omdat het een aandachtspunt in afzet is. Gemiddeld bedroeg het tarra 8,2 procent. Er was geen sprake van specifieke kwaliteitsproblemen; ook koprot en zijrot waren dit jaar geen probleem’, zegt Biesheuvel die eraan toevoegt dat er geen partijen buiten de pool afgezet hoefden te worden.

De afzetstrategie van Allium Plus is gebaseerd op kwaliteit. ‘De verkoop van de partijen wordt ingepland naar kwaliteit en bewaarbaarheid. Daarmee hebben we tot eind april uien kunnen verkopen. Een goede zet, want zo hebben we van de prijsstijging aan het einde van het seizoen kunnen profiteren.’ De eerste verkoop vond plaats in augustus en gedurende het seizoen is de pool blijven verkopen.

De af landpool verkocht de eerste uien in juli en ging door tot en met november. ‘De Nederlandse uienmarkt begon bij 10 cent en liep op tot 15 cent. Levering november-december werden er uien verhandeld voor 18 cent. Ook van die hogere prijs hebben we kunnen profiteren.’ 


poolprijzenalliumplus.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden