Koelhuizen domineren markt

Peenseizoen start met beroerde prijzen

14 Oktober 2014 - Clarisse van der Woude

Zo dramatisch als het peenseizoen in mei dit jaar eindigde met 1 tot 3 euro, op die toer lijkt het nu in oktober ook weer een beetje verder te gaan. Beurs Middenmeer noteerde in week 40 en 41 voor C/D peen 3 tot 4 euro. Voor Beurs Emmeloord kan de uitkomst donderdag bij de eerste notering wat hoger liggen, maar insiders vrezen dat er voorlopig weinig beweging in de peenprijs zit.

De afgelopen dagen wordt volop peen gerooid. De opbrengst en kwaliteit zijn goed, maar de omstandigheden zijn eigenlijk te warm om te rooien en dat is vragen om bewaarproblemen. Het verhoogt het risico op het ontstaan van vlekken in de bewaring. Ook vormt muizenvraat her en der een ernstig probleem. Een handelaar spreekt van een drama. Er zijn naar zijn zeggen partijen uit Flevoland en in Noord-Holland bij die voor 75 tot 100 procent zijn aangevreten. Oorzaak ervan is volgens hem de natuurvriendelijke oevers en het maaibeleid. Als daar dan nog vlekken bijkomen, loopt het tarrapercentage flink op en is het de vraag of er nog een koper voor te vinden is. De vroege af land peen is nog niet volledig opgeruimd en drukt op de markt. Deze vooruit geschoven partijen hebben soms last van wortelvlieg en gescheurde wortelen. Telers zijn wel bereid om deze partijen tegen lage prijzen weg te doen.

Industrie geen afnemer van wortelen.

De afzet heeft de hele zomer gestagneerd waardoor de partijen zich opstapelen. Met de lage prijzen, gokken telers op meer tonnen om uit de kosten te komen, waardoor het volume aan alle kanten ophoopt. De opbrengst van contractteelt is afdoende en het is niet nodig om peen bij te kopen. Dat maakt de industrie geen afnemer van wortelen. De afzet richting supermarkten loopt redelijk door, met prijzen van 6 euro op de boer. De koelhuishandel betaalt prijzen tot 9 euro. Voor wortelen in netzakken gelden prijzen van 8 euro, daar gaan nog was- en transportkosten vanaf. Dat betekent dat het volgens deze insider met een peenprijs van 2 euro wel ophoudt. Maximale prijs om peen in te kopen is volgens een handelaar uit Noord-Holland 4 cent, maar dan maakt hij eigenlijk al geen marge meer.

Er is wel wat export, maar dat gaat weg voor lage prijzen van ongeveer een dubbeltje voor gewassen peen. Meer zit er niet in, want Polen en andere Oost-Europese landen zijn tot elke prijs bereid, zo wordt gezegd. Polen exporteert normaal veel peen naar Rusland, maar moet dat volume nu elders slijten. Toch loopt volgens sommigen de export wel aardig. Denemarken, Finland en Letland worden genoemd. Directe nadelen van de Russische boycot zouden meevallen, want de Nederlandse export bedraagt maar enkele procenten. Een van de insiders wijst erop dat meer telers gebruik hadden moeten maken van de Europese interventieregeling die 4 cent per kilo uitbetaald. Inmiddels is de compensatie voor wortelen in Nederland echter vol.

Voor de eerste peennotering in Emmeloord donderdag liggen de verwachtingen hoger dan de eerste twee noteringen dit seizoen in Middenmeer. De markt wordt in deze rooiperiode gedomineerd door koelhuishandel die de koelhuizen vol willen krijgen waardoor de vraag een vertekend beeld geeft. De prognose is 8 cent voor af land peen, maar er zijn er ook die uitgaan van 4 euro. De prijs van bewaarpeen zou tussen de 7 en 9 euro uitkomen. Voor bio-peen wordt meer betaald. De prijs loopt op tot 17 à 18 euro voor directe levering. Voor de nabije toekomst wordt geen beweging in prijs verwacht, maar alles wordt anders als het gaat vriezen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Nieuwe data kunnen markt peen nog spannend maken

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden