Tekort schalenpeen

Het kan nog wel eens een aardig peenjaar worden

4 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de peenprijs op beurs Emmeloord donderdag omhoog ging, betekent dat niet dat de vraag ineens stijgt. Spoelers geven aan het rustig te hebben, maar zijn toch gematigd positief. Het kan nog wel eens een aardig peenjaar worden.

Op beurs Emmeloord steeg de prijs van schalenpeen donderdag met 1 euro naar 13 euro. B-peen ging 0,50 cent omhoog. De stijging is normaal voor de tijd van het jaar. Links en rechts wordt er nog een partijtje gerooid, dus er komt deze week nog weinig uit de bewaring. Ook in België en Duitsland wordt er nog geoogst.

Dit seizoen zijn er vooral veel grovere partijen waardoor de prijs van schaaltjespeen hoger ligt. En dat prijsverschil zou groter kunnen worden. Mits de kwaliteit goed is. Dat laatste is vooral in Duitsland en België een probleem. Door de vele regen is de kwaliteit slecht. Ook is de muizenvraat nogal wat erger dan in Nederland waar volgens een handelaar 80 procent van de partijen is aangetast. Dat weegt zwaar in de kilo’s.

De matige kwaliteit in onze buurlanden, kan echter nog wel eens extra afzet voor Nederlandse peen kunnen opleveren. Ook gunstig is de prognose van Spanje en Frankrijk om minder vroege peen in te gaan zaaien. De areaalkrimp kan tussen de 10 en 15 procent liggen. Dat zou leiden tot meer afzetkansen voor late bewaarpeen.

Ten slotte geven de koudere temperaturen hoop. Deze moet dan wel langer aanhouden voor een sterk effect, maar voor de stemming is het goed. Al met al gunstige vooruitzichten op de langere termijn. De export loopt echter nog niet zo vlot, omdat het buitenland zelf nog peen beschikbaar heeft, maar er zit meer in het vat. De verwachting is een verdere prijsstijging. Zeker volgende week.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Analyse Peen

Vraag naar peen mag nog wel wat aantrekken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden