Geen land doet ons na

Meer Nederlandse uien moeten weg dan ooit

13 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Hoewel de uienexport een vlotte eerste helft kende, moet er in de tweede helft van het uienseizoen nog een hoop gebeuren. Over die afzetkansen bestaat vooralsnog veel onzekerheid. Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions rekende aan de bezoekers van de Themadag Uien in Dronten dinsdag voor hoeveel er weg moet en waarom Nederland daar zo goed in is.

Het eerste deel van uienseizoen 2014/15 is qua afzet goed verlopen. Om het totaal geoogste volume uien weg te krijgen moet er gemiddeld 20.400 ton per week worden geëxporteerd. ‘Daar zitten we met een gemiddelde van 21.000 ton ver boven’, weet Chayenne Wiskerke. In week 44 haalde Nederland het hoogste weekvolume van 31.216 ton. Eerste helft 2014 ging 21 procent richting Senegal. Net iets minder dan de 25 procent het jaar ervoor. Verder was Nederland dit seizoen wat volume betreft afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, Ivoorkust, België, Maleisië, Guinee en Mauritanië. Maar of die gang er in de tweede helft van het seizoen in kan worden gehouden, is de vraag.

Tot en met week 26 moet er wekelijks nog 19.861 ton worden afgezet. ‘Een hoeveelheid die Nederland nog nooit heeft weten te realiseren. In tweede helft 2012 vonden de meeste uien hun koper in Engeland en daarna in Rusland en Brazilië. Vorig jaar was Rusland goed voor 17 procent van de Nederlandse uienexport.’ Dit jaar komt er door het importverbod geen ui bij de Russen terecht. Of er zich andere markten aandienen die dat volume overnemen is onder de huidige marktomstandigheden vooralsnog erg onzeker. Handelaren zijn over de korte termijn positief. Nu kopen is volgende week laden. Maar voor de langere termijn is er geen duidelijkheid over wat Rusland en de omringende landen doen. De kans bestaat dat Oost-Europese landen, waar overigens ook een grote oogst was, markten van Nederland afpakken.

Wiskerke wil echter niet negatief zijn. ‘Nederland levert nog steeds een unieke prestatie. Wij zijn het centrum van uienwereld. Dat komt door de opbouw van onze keten die enorm gespecialiseerd is, de logistieke ligging, het perfecte klimaat, maar bovenal door onze kostprijsopbouw. Door de nationale concurrentie is het overal een gevecht wie het beste product tegen de beste kwaliteit en de laagste prijs kan leveren. In totaal ligt onze kostprijs rond de 13 cent per kg; er is geen land dat ons dat na doet. Daarvan is 8 cent voor de teler, 4 cent voor de verpakker en 1 cent voor de exporteur.’

Ook met de transportkosten is Nederland dik in het voordeel. Moet een trailer in de Verenigde Staten al snel hele staten doorkruisen en in Frankrijk dik 300 km naar de haven overbruggen, vanaf ons bedrijf in Kruiningen is Antwerpen 50 km, Vlissingen 30 km en Rotterdam 100 km. ‘Voor ons is het veel goedkoper om een container die toch terug moet, te vullen. Het maakt niet uit of de uien naar Frankrijk, China of Brazilië moeten; het kost nagenoeg evenveel, tussen de 4 en 4,4 cent per kg. Voor ons zijn verre markten dichtbij.’
Een ander positief punt is de kwaliteit dit jaar. Het tarra is laag en klanten roemen het mooie product. Een smeermiddel voor de exportmachine.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
WdV 13 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uienmarkt/artikel/10861545/Meer-Nederlandse-uien-moeten-weg-dan-ooit]Meer Nederlandse uien moeten weg dan ooit[/url]
In alinea 4 wordt gesproken over een kostprijs van 1 cent per kg voor de exporteur, terwijl in alinea 5 wordt gesproken over 4 - 4,4 cent per kg.

Deze gegevens komen niet overeen, klopt dit wel?


mvg,

Een teler uit NO Friesland
erik 13 Januari 2015
beter lezen, het één gaat over transport, het ander over sorteerkosten. Volgende keer het (uien)stof van de bril
WVl 14 Januari 2015
kostprijs teler 8 c, verpakker 4 c, transport 1 c
met het enige verschil dat de werkuren erin verwerkt zitten behalve
bij de teler dat wordt ons niet gegund.
hyskin 14 Januari 2015
Ieder zijn boterham.

Zaadhandel,loonbedrijf,Boeren,commissionairs,transporteurs,
verwerkers,exporteurs,containerbedrijven,havenbedrijf,lokale importeur,lokale transporteur en marktkoopman op de Tilènemarkt
in Dakar.
wiem 14 Januari 2015
1 ct is voor de expediteur verwijst naar degene die de contacten heeft met het buitenland en ervoor zorgt dat alles geregeld wordt. Feitelijk degene die in- en verkoopt met een stukje service erbij. De 4 ct verwijst echt naar de transportkosten van bijvoorbeeld scheepvaartmaatschappijen dat is weer wat anders als de expediteur.
juist 14 Januari 2015
En wanneer we allemaal een paar centen verdienen en elkaar de handel gunnen dan hoeft er ook niemand failliet te gaan ipv mekaar kapot te concurreren !
het verschil 14 Januari 2015
wiem schreef:
1 ct is voor de expediteur verwijst naar degene die de contacten heeft met het buitenland en ervoor zorgt dat alles geregeld wordt. Feitelijk degene die in- en verkoopt met een stukje service erbij. De 4 ct verwijst echt naar de transportkosten van bijvoorbeeld scheepvaartmaatschappijen dat is weer wat anders als de expediteur.


Ik denk dat men haar verkeerd geciteerd heeft want de tarieven voor scheepsvervoer liggen al gauw rond de 9 à 11 cent al naargelang de bestemming Enkele lijnen rond de 6 cent maar dit zijn uitzonderingen.
Ze heeft wel gelijk dat we in Nederland op wereldschaal met eender wie kunnen concurreren. Jammer dat de handel elkaar doodgeconcurreerd heeft. Ik zie wel dat er door de handel minder wordt gespeculeerd. Sommige telers vinden dit jammer maar ik denk dat dit aan het einde van de rit het beste is voor iedereen want in het verleden zijn er al teveel lijken uit de kast gevallen. Liever werken met minder marge in combinatie met minder risico.
Toch blijft het merkwaardig dat er een groot verschil is tussen de handel in peen en de handel in uien. Wanneer men overgaat naar peen uit de frigo dan stijgt de prijs met 5 cent zonder dat er echt markt voor is. De markt komt meestal daarna toch op gang. Met uien maakt het blijkbaar niet uit dat het product uit de bewaring komt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Analyse Uien

Komt de bodem van de uienmarkt in zicht?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden