Geen verschil tussen grof en fijn

Uienpool A Van Meir eindigt op 7,88 euro

19 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Vorig jaar was Van Meir Uien nog positief over het resultaat van uienpool A. Dat is nu wel anders. Ten opzichte van 2014 komt de prijs 7,68 euro lager uit. Het laagste resultaat in drie jaar tijd. Een voordeel is het lage tarra percentages. Gemiddeld 7,6 procent. De laagste kwam  uit op 2,4 procent en de hoogste op 16 procent. Dankzij de grote vraag uit West-Afrika gingen er veel uien weg. Kopers schrokken echter van de stijgende baalprijs. Uiteindelijk noteert Van Meir voor pool A een gemiddelde van 7,88 euro per 100 kg.

Een brede afzet was mogelijk aan het begin van periode A. West-Afrika en Zuid-Amerika waren de grootste bestemmingen, zo laat Van Meir in hun januari nieuwsbrief weten. De baalprijzen zaten hierdoor aan het begin van de poolperiode in de lift. Dat zorgde ervoor dat exportbestemmingen juist weer afhaakten. West-Afrika profiteerde hiervan. Pool A behaalde in januari vorig jaar een gemiddelde van 15,56 euro per 100 kg voor partijen van 60 mm of groter. De fijnere partijen behaalde 14,65 euro per 100 kg. Het resultaat van 2014 ligt, met maximaal 7,88 euro, flink lager.

‘Onder invloed van de vakantieperiode zakte de markt eind 2014 iets in elkaar. Inmiddels lijkt er weer een stijgende lijn in te zitten’, denken ze in Steenbergen. ‘In tegenstelling tot vorig seizoen is geen prijsverschil tussen grove en fijne uien te bemerken. In overleg met de poolcommissie is daarom besloten geen prijsverschil te hanteren.’

Vorig jaar bleek wederom de kwaliteit een bottleneck bij de export. In de afgelopen periode zijn enkele partijen met schot vervroegd afgeleverd, maar de kwaliteit is over het algemeen prima. Vooral watervellen, zure uien en fusarium worden in de tarra teruggevonden. Het gemiddelde percentage tarra bedroeg na de vorige pool A 8,5 procent. Nu is dat bijna een procentje lager.

'In januari sluit Senegal haar grenzen om de binnenlandse markt te beschermen. Alle exporteurs moeten dan opzoek naar nieuwe exportbestemmingen. Een voordeel is dat de kleur van onze uien uitstekend is', meldt Van Meir.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Machiel Boons

'Uienpool biedt vooral in extreme jaren meerwaarde'

Analyse Uien

Komt de bodem van de uienmarkt in zicht?

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden