Record export agro

Dijksma wil onbenut exportpotentieel pakken

2 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks de effecten van de Russische boycot op land- en tuinbouwproducten en de uitbraak van aviaire influenza is de Nederlandse agrarische export in 2014 gestegen naar een nieuw record van 80,7 miljard euro. Toch ligt er volgens staatssecretaris Sharon Dijksma nog een enorm onbenut exportpotentieel en is het nodig daartoe de Nederlandse marktposities te versterken.

Eerst snel even de meest recente cijfers. Het handelsoverschot voor agrarische producten is in 2014 met 1,5 miljard euro gestegen naar een record van 28,3 miljard euro, terwijl het totale Nederlandse handelsoverschot van alle producten gelijk is gebleven op 46,7 miljard euro. Nederland is ook nog steeds de tweede grootste agro-exporteur van de wereld.
Die sterke positie vindt Dijksma echter niet vanzelfsprekend, zo schrijft ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer. 'Het vergt doorlopend alertheid en een actieve inzet, zeker ook van de overheid. Buitenlandse afzetmarkten kunnen immers wegvallen als gevolg van politieke besluitvorming.' Daarbij noemt zij het Russische importverbod en de beperkingen van de export als gevolg van de uitbraak van aviaire influenza.

Om de exportpositie van de Nederlandse agrosector te versterken heeft Dijksma de aanpak van prioritaire en kansrijke markttoegangsdossiers en het ondersteunen van de agrosector in het internationaliseringsproces centraal gezet. 'Op deze wijze wordt bijgedragen aan de diversificatie van het afzetpatroon van de Nederlandse agrosector die voornamelijk bestaat uit MKB-bedrijven. Meer focus op deze inzet vergroot de markttoegang en versterkt de Nederlandse internationale positie. Voortbouwend op eerdere beleidsintensiveringen is een plan van activiteiten opgesteld om nieuwe markten te openen en de Nederlandse positie op bestaande markten te versterken.'

Een hardnekkige barrière om toegang tot markten buiten de EU te verkrijgen, zijn veterinaire en fytosanitaire handelsbelemmeringen. 'Sommige landen zijn om verschillende redenen, vaak gerelateerd aan eigen marktbescherming, geneigd strengere eisen te stellen en ingewikkelde toelatingsprocedures te hanteren. Hierdoor bemoeilijkt of blokkeert de toegang voor Nederlandse agroproducten. Inzet van de overheid is dan nodig om met die landen te onderhandelen en afspraken te maken over gunstige, en voor beide partijen aanvaardbare voorwaarden voor markttoegang. Het vergt permanent onze aandacht om markttoegang die verkregen is ook te behouden.' 

Het verkrijgen van markttoegang voor Nederlandse landbouwproducten heeft grote prioriteit, stelt de staatssecreataris. Daarbij wordt integraal gekeken naar welke landen prioriteit hebben en waar de grootste marktkansen liggen. Zo zijn verschillende landen in Azië en de VS van groot belang. In Afrika wordt sterk ingezet op capaciteitsopbouw en versterking van ketens in diverse landen zoals Ethiopië, Kenia en Rwanda. De inspanningen om voor Nederlandse plantaardige producten meer exportmogelijkheden te verkrijgen worden in 2015 verder geïntensiveerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden