Kansen voor bedrijven

Uienresten basis voor duurzame gele kleurstof

12 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

 Dat uienresten een nuttige grondstof zijn voor biomassa is bekend, maar er kan ook kleurstof van worden gemaakt. Het Kleuren Applicatie Centrum (KLAC) doet onderzoek naar deze duurzame gele kleurstof.

De markt voor interieurtextiel alleen al wordt geschat op ruim 4 miljoen ton per jaar, stelt Dorien Derksen, lector bij het expertisecentrum. ‘De productie van deze enorme hoeveelheid niet-duurzame kleurstoffen is schadelijk voor het milieu. Ook voor het verven van kleding wordt gebruik gemaakt van synthetische kleurstoffen. Het kleuren wordt veelal gedaan in Aziatische landen vanwege de relatief lage productiekosten.’ Toch zijn volgens Derksen een aantal modemerken bereid over te stappen op biobased kleurstoffen.

In samenwerking met ruim twintig bedrijven doet het KLAC onderzoek naar de ontwikkeling van duurzame kleurstoffen. Naast gele kleurstof uit uienresten, bekijkt het centrum het halen van blauwe kleurstoffen uit algen en zwarte kleurstoffen uit tuinbonen. Een andere uitdaging is het maken van duurzame kleurstoffen pigmenten die geschikt zijn voor verf en plastic. Natuurlijke grondstoffen bieden kansen voor bedrijven en milieu.

Het onderzoek wordt onder de vlag van het Centre Expertise Biobased Economy uitgevoerd. Dat centrum is een samenwerkingsverband van de Zeeuwse HZ University of Applied Sciences en de Avans Hogeschool in Breda.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden