Rassenlijst gered

1,1 miljoen voor onderzoek vanuit de uiensector

18 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Om de exportpositie van de Nederlandse ui verder te kunnen verstevigen stelt de gehele sector in totaal 1,1 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag wordt tot 2018 gestoken in kwaliteitsverbetering. Dat schrijft Gijsbrecht Gunter, voorzitter comité uienhandel van Frugi Venta, vandaag in een persbericht. Gunter trekt de kar en heeft inmiddels ook zaadbedrijven bereid gevonden om mee te investeren.

1,1

miljoen

euro wordt door de uiensector beschikbaar gesteld voor kwaliteits-verbetering

Sorteerbedrijven, exporteurs, zaadbedrijven en telers gaan samen proberen de uienkwaliteit te verbeteren, wat voor meer afzet moet gaan zorgen. Gunter hoopt erop dat fabrikanten en leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen ook een steentje zullen bijdragen. De uiensorteerders stemde in 2013 al in met een kwaliteitsonderzoek. Uientelers zijn via het onafhankelijke Platform Nederlandse Uientelers vertegenwoordigd. Deze club bestaat uit uientelers die graag willen helpen aan kwaliteitsverbetering. Ook de zaadbedrijven doen nu dus mee.

‘Willen partijen aanhaken bij het programma dan moeten ze een duidelijke rol hebben, zelf mee-investeren en weten van aanpakken’, laat Gunter weten. ‘Voor bestuurlijke druk en het rondpompen van geld is geen ruimte meer vandaag de dag.’

Op de ledenvergadering heeft de uienhandel aangegeven de gezamenlijke vrijwillige bijdrage van 150.000 euro per jaar in te zetten voor promotie, het aanboren nieuwe markten en kwaliteitsonderzoek. Het totaalbedrag is aanzienlijk minder dan wat bedrijven voorheen aan de productschappen betaalden. Met het geld moet de Nederlandse ui een nieuwe impuls krijgen om hem wereldwijd aan de man te brengen. Zo wordt met het ministerie van Economische Zaken samengewerkt om nieuwe markten te openen. Vorig jaar waren dat Indonesië en Panama. Die hebben tot nu toe 30.000 ton product afgenomen. De handel zet nu in op Costa Rica. Op termijn volgt hopelijk China.

Met de aansluiting van zaadbedrijven worden middelen vrijgemaakt om een onafhankelijk kwaliteitsonderzoek op te zetten. Dit zal tot 2018 plaats gaan vinden. Het rassenonderzoek krijgt een belangrijke plek, waardoor de huidige Rassenlijst kan blijven bestaan. Eerder viel dit initiatief af. Verder zal het onderzoek worden gericht op ziekten als koprot en fusarium. Ook wordt gekeken naar nutriënten, sporenelementen, bemestingstechniek en toedieningstijdsstip. Dat moet de kwaliteit allemaal verder helpen. De exacte invulling van het onderzoeksprogramma wordt de komende maanden bekend gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Eric 18 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uienmarkt/artikel/10862693/1,1-miljoen-voor-onderzoek-vanuit-de-uiensector]1,1 miljoen voor onderzoek vanuit de uiensector[/url]
Positief nieuws uit een sector waar de marges de laatste jaren onder druk staan!
Mooi ook dat de telers zijn vertegenwoordigd door een enthousiaste club mensen die met beide voeten in de klei staan.
Benieuwd hoe het plan zich de komende jaren gaat ontwikkelen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
uien noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden