Polen geen concurrent

Forse prijsverhoging in peen komt vroeg

2 April 2015 - Clarisse van der Woude

De prijsstijging in peen komt vroeg dit jaar. Misschien wel te vroeg. Steeg schalenpeen in oogstjaar 2011 en 2012 in week 15 en 16, dit jaar begon dat een stuk eerder. Al weken is de stemming vast. Vanaf week 47 vertoont de peenprijs een stijgende lijn, maar de laatste weken is de klim bijzonder sterk.

Donderdag weer een forse verhoging. Op de Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland in Emmeloord donderdag steeg B-peen met 5 euro en noteerde 28 tot 34 euro. Nog groter was de stijging voor schaaltjespeen dat 6 euro klom naar een prijsrange van 32 tot 38 euro. C/D peen in Middenmeer won 2 euro woensdag en noteert 15 tot 20 euro. B-peen bleef gelijk op 23 tot 26 euro.   

2

keer

zoveel wortelen eten Engelsen rondom Pasen

De week ervoor lagen de prijsstijgingen in dezelfde orde van grootte. Wordt in het Verenigd Koninkrijk gewezen op Pasen, waar dit traditioneel de periode is dat consumenten twee keer zoveel wortelen eten als de rest van het jaar, in Nederland lijkt vooral de toenemende krapte van peen de oorzaak van de prijsklim. En dan vooral van fijne peen, want grove peen is er voldoende. Toch profiteren de grovere partijen er automatisch van mee.

De vraag komt voornamelijk uit Oost-Europa en Duitsland. Waar de één zegt dat Polen nog niet staat te trappelen, zegt de ander dat het land door grote kwaliteitsproblemen er aardig doorheen schijnt te zijn. De eerdere angst voor ferme concurrentie van Poolse peen, mede door de importban van Rusland, is daarmee uitgesloten. De Polen hebben door de mindere kwaliteit nu zelf te weinig, dus profiteert Nederland dubbelop. Verder zou Roemenië een goede afnemer zijn.

Toch gaat het volgens sommigen niet om grote hoeveelheden. De prijsstijging zou meer op stemming berusten. Bedrijven die zich aan hun leveringsplicht aan supermarkten moeten houden, moeten wel kopen, maar degenen die voorraad hebben, doen geen zaken, zo beweert een handelaar. Feit is echter dat de verkopen het hele jaar redelijk doorliepen, waardoor de koelhuizen dit jaar wellicht minder vol zitten dan andere jaren.

Grote kwaliteits-
problemen in buitenland en laat voorjaar geven stemming

Over de kwaliteit lopen de meningen uiteen. Volgens de een is het redelijk, anderen spreken over veel slechte peen. Ook de gevolgen van de muizenvraat zijn niet helemaal duidelijk. In Nederland is er wel schade, maar dit schijnt lang niet zo erg als in België en Duitsland te zijn. De goede partijen en inmiddels ook de minder goede doen er in ieder geval hun voordeel mee. Verder helpt ook het late voorjaar de markt. Het aanbod uit Zuid-Europa loopt behoorlijk achter. Normaal bereikt dit rond half maart de handel, maar door het slechte weer daar deze winter, komt de nieuwe oogst later en in kleinere hoeveelheden. Mogelijk dat de handel de druk van Spaanse peen pas tweede helft mei, juni gaat merken.

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de prijzen direct naar beneden duiken. Door oplopende tekorten, zou de markt eerder nog verder stijgen. Toch houdt een enkeling een slag om de arm. Met oogst 2013 in gedachten, kan de huidige markt ook een luchtballon zijn. Vorig jaar stortte de prijs in week 14 in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Analyse Peen

Vraag naar peen mag nog wel wat aantrekken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden