Hoelang trekt Brazilië uienkar?

Uiennoteringen plussen door lage werkvoorraad

16 April 2015 - Clarisse van der Woude

Het is niet helemaal ongebruikelijk dat de uienprijs in deze periode stijgt. In de afgelopen zes jaar gebeurde dat drie keer. Dit jaar is daar ook sprake van. Zowel in Middenmeer als in Goes en Emmeloord flinke prijsverhogingen in week 16.

Deze week stegen de uienprijzen op de regionale beurzen hard met verhogingen die liggen tussen de 1,25 euro en 4,50 euro. Donderdag maakte de LNCN een uiennotering bekend van 10 tot 15 euro voor 30 procent grof. Dat is 4,50 euro meer dan vorige week. Voor fijnere uien werd een prijs van 12 tot 17 euro op het bord gezet. En daarmee is Emmeloord hoger dan Middenmeer en Goes. Hoewel in Middenmeer wel melding werd gemaakt van een transactie van 17 euro.

Reden voor de prijstoename is een optelsom van factoren. Belangrijkste drijver zijn echter de lage voorraden bij de verwerkers die aangevuld moeten worden. De verpakkers die op tijd hebben ingekocht voor 10 euro zitten goed, maar degenen die zich hebben vergist in de voorraad en krap in de uien zitten, moeten nu voor 15 euro kopen. Exporteurs wijzen er wel op dat alleen grove partijen die goed van kleur zijn deze hoge prijzen vangen.

Tegenvallende uienoogst Brazilië stuwt Nederlandse
export

Daarnaast houdt de vraag uit Brazilië wat langer aan dan verwacht. Eerst leek het erop dat het Zuid-Amerikaanse land zou stoppen met importeren, omdat de eigen oogst eraan kwam, maar deze valt tegen waardoor de Brazilianen toch buitenlandse bestellingen plaatsen. En niet zo’n beetje ook. Gevolg is dat verpakkers uien moeten kopen in een tijd waarin de uienteler op het land bezig is en niet echt aan verkoop denkt.

Het is overigens wel de vraag hoelang de vraag van Brazilië aanhoudt. Deze en volgende week gaan er flink wat uien naartoe, maar als de eigen uien eraan komen, kan het ook ineens klaar zijn. Ook de goede prijzen die voor uien levering mei worden betaald, rekken de prijs op. En dan is er nog een klein deel speculatie dat meespeelt. Toch signaleert de handel een brede vraag. Er gaan aardig wat uien naar Europese bestemmingen met name in het Oosten, maar overzee is de behoefte niet zo groot. Er vertrekken weinig uien naar Afrika, het Caribisch gebied en het Midden- en Verre Oosten.

Voor de rest van het seizoen is de stemming over het algemeen niet negatief. Alhoewel er over de kwaliteit wordt getwist. Zo menen enkelen dat de kwaliteit van de meeste partijen redelijk is. Weliswaar zijn er mindere boxen bij, maar daarvoor is plek in Polen. De slijtage zou vergeleken met voorgaande jaren meevallen. Daarentegen zijn er ook handelaren die juist bang zijn dat de slijtage tegenvalt en zich afvragen hoe de ui zich houdt als het warmer wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden