Peenseizoen richting eind

Peenmarkt in staat hoog niveau vast te houden

13 Mei 2015 - Clarisse van der Woude

Met een notering van 30 tot 37 euro vorige week op de beurs in Emmeloord voor B-peen en schalenpeen ligt de prijs op een uiterst hoog niveau. Kan de markt dat prijsniveau vasthouden tot de totale Nederlandse voorraad is verkocht?

Het peenseizoen loopt op het eind. En net als in de jaren hiervoor, met uitzondering van 2009, 2010 en 2013, loopt de prijs in de laatste fase van het verkoopseizoen op tot grote hoogte. Handelaren verwachten dat die prijs nog wel eens tot het eind van het seizoen kan aanhouden. Veel goedkoper zullen ze niet worden, stelt een handelaar die meent dat zelfs krapte mogelijk is. De vraag komt uit de hele EU, zowel het Noorden als het Oosten blijft vragen naar peen.

Eén handelsbedrijf geeft aan de hoge prijzen echter niet door te kunnen zetten op de markt. Enkele bedrijven zijn inmiddels gestopt met peen voor dit seizoen. Ze waren door hun voorraad heen en vonden de marge te krap om product bij te kopen. Anderen kopen wel bij. Toch kan er mogelijk wat druk komen van importpeen die sinds een paar weken op gang gekomen is.

Wortelen uit Israel en Spanje zijn volop op de markt, maar het aanbod is niet genoeg om de vraag op te vullen. Met andere woorden; nieuwe oogst is niet in grote hoeveelheden beschikbaar. Bovendien zou de nieuwe peen uit Spanje er volgens een ingewijde niet al te best uitzien. Op de eerste Nederlandse peen is het trouwens nog even wachten. Door het koude voorjaar is deze wat later. Voordat we door de oude peen heen zijn, zijn we zeker twee weken verder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Nieuwe data kunnen markt peen nog spannend maken

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden