Verhitting tot 42°C

Hittebestrijding in uien pakt koprot aan

19 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het is mogelijk om - met een kortstondige hevige droogperiode - de ziekte koprot in uien en sjalotten bijna volledig uit te roeien. Door de uien vlak na het inschuren te verhitten tot 42 graden Celsius is dat gelukt. Twee biologische telers, Sjaak Twisk en Aga Sulik, hebben deze techniek samen met DLV en Dijksma Koudetechniek ontwikkeld en in de praktijk beproefd.

42

graden

Celsius is de temperatuur waarop koprot kan worden bestreden

Twisk en Sulik, uientelers in Dronten, zijn deelnemers van het praktijknetwerk warmtebehandeling uien. Hierbij zijn ook DLV Bouw, Milieu en Techniek en Dijksma Koudetechniek bij betrokken. De samenwerkende partijen hebben een methode ontwikkeld die niet alleen afdoende werkt, maar ook enerziezuinig is. De behandeling hoeft slechts eenmalig uitgevoerd te worden en werkt voor alle alliumsoorten. De productkwaliteit lijdt niet onder het drogen en ontsmetten.

Er zijn door de twee biologische telers proeven gedaan met plantuien en  plantsjalotten. Verschillende temperaturen zijn beproefd, maar alleen een behandeling bij 42°C blijkt effect te hebben en neemt de aantasting door koprot bijna volledig weg. Wat het effect op meeldauw is hebben de bedrijven niet onderzocht. Afgelopen seizoen was deze ziekte namelijk niet aanwezig. Er is slechts één seizoen getest.

De kwaliteit lijdt niet onder de behandeling. Dat hebben bewortelingsproeven uitgewezen. De verhitte planten laten geen afwijkende groei zien. Door de relatieve luchtvochtigheid in de cel tussen de 70 en 80 procent te houden droogt de wortelkrans niet uit.

Bijkomend voordeel van de hoge temperatuur is dat nadrogen eenvoudiger verloopt. Hierdoor is op ventilatie uren mogelijk te besparen. Een aanpassing aan de bewaarplaats is wel benodigd. Zo moet vloerverwarming worden geïnstalleerd, om de temperatuurverdeling egaal te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

DLVPlantuien
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden