Peenseizoen loopt op eind

Redelijk prijsniveau nieuwe peen verwacht

8 Juni 2015 - Clarisse van der Woude

Het is nog net niet helemaal gedaan op de peenmarkt. Vraag naar oude peen is er nog steeds. Nieuwe oogst uit het buitenland is beperkt en de eerste Nederlandse peen komt pas eind juni. Veelbelovende factoren die een goede start van het nieuwe seizoen niet in de weg zitten.

Vorige week ontstond er even lichte paniek; loopt de markt door of niet. Telers die nog onverkochte partijen hadden, vreesden dat zij te laat waren om van de hoge prijzen aan het eind van het seizoen te profiteren. Hierdoor kwam er druk op de prijs. Op beurs Emmeloord daalde de peenprijs afgelopen week met 6,50 euro. De laatste telers die de hoofdprijs in gedachten hadden, moeten genoegen nemen met minder. Op zijn top bracht een kist 250 euro per kist op, 40 cent per kg rekent een handelaar voor, maar daar is inmiddels een dubbeltje af.

Hoewel er al veel supermarkten zijn overgeschakeld op nieuwe oogst, is er vandaag de dag nog steeds vraag naar oude oogst. Onder meer vanuit Polen en Afrika. Met prijzen waarmee er nog redelijk geld te verdienen valt; Emmeloord noteerde donderdag voor B-peen in een range van 26 tot 32 euro, schaaltjespeen ligt op een prijs van 25 tot 29 euro. De oude peen is nog van prima kwaliteit en ook de grove peen blijft nog wel even nodig voor de snijerijen, want de eerste vroege oogst bevat geen grove peen.

Buitenlandse inkopers durven moeilijk in te kopen

Door het relatief hoge prijsniveau durven buitenlandse inkopers echter moeilijk in te kopen. De prijs zou immers wel eens kunnen zakken. Daarom bestellen ze vandaag voor levering morgen, terwijl er eerder bestellingen voor een week werden gedaan.

Het aanbod uit Zuid-Europa is beperkt, Spanje loopt op zijn eind en de eerste vroege Nederlandse peen komt op zijn vroegst eind juni uit de grond. Dat is een week of twee à drie later dan normaal. In Limburg is wat minder vroege peen uitgezaaid. Al met al lijkt het er daarmee op dat de seizoenen mooi op elkaar aan gaan sluiten. Wat prijsniveau voor het nieuwe seizoen betreft zijn handelaren positief. De verwachting is dat de nieuwe oogst op een redelijk prijsniveau begint, omdat de markt aardig schoon is.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Analyse Peen

Vraag naar peen mag nog wel wat aantrekken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden