Onduidelijkheid over oorzaak

Grote verliezen door koprot in Tasmanië

18 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

In Tasmanië, Australië, worden dit jaar opvallend veel partijen uien afgeschreven vanwege koprot. Sommige telers verliezen volgens de Tasmaanse telersassociatie een derde tot driekwart van hun gewas. Dat meldt Stock and Land donderdag.

De schimmelziekte botrytis leidde twintig jaar geleden tot een flinke strop voor Tasmanië. Toen bedroeg de schadepost bijna 10 miljoen dollar en werden complete ladingen naar Europa afgeschreven. Ook rond deze tijd van het jaar komt koprot voor. Bioloog Dean Metcalf meent dat het probleem begint met besmet zaad dat uitgroeit tot een bol die gaat rotten. De sporen hiervan worden verspreid en besmetten nog eens 100 andere planten.

Koprot vormt het grootste probleem in de geschiedenis van de Tasmaanse uiensector, maar er is nog veel onduidelijkheid over de precieze oorzaak. Ondanks dat Fresh Field, het bedrijf is goed voor 20 procent van de uienproductie in Australië, grote inspanningen heeft geleverd om de ziekte te beheersen, leiden zij de grootste verliezen. Koprot staat bekend om het veroorzaken van rot in uien die in bewaring liggen, in koelere staten zoals Tasmanië en Victoria.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Komt de bodem van de uienmarkt in zicht?

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden