Meetfout cruciaal voor plafond

Ammoniakuitstoot verlagen met management

23 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Rekenmodellen die aan de basis liggen voor het bepalen van de ammoniakuitstoot  komen in de buurt van de werkelijke uitstoot, maar nieuwe inzichten geven aan dat de emissies bij het aanwenden van mest mogelijk tot 20 procent lager liggen dan eerder gemeten. Management maatregelen maken een verlaging mogelijk, beweert het Mesdagfonds.

Nederland is haar ammoniakplafond van 128 kton dichtbij genaderd, dan wel net overschreden op basis van 2013 cijfers. Een meetfout kan daarom grote gevolgen hebben. De eerste uitkomsten van  het onderzoek inzake depositie van ammoniak laten zien dat de werkelijke depositie in de buurt zit van de berekende depositie op basis van modellen. Wel is dit binnen de grenzen van nauwkeurigheid. Een afwijking van 30 procent is in die zin technisch een acceptabele afwijking, maar absoluut gezien wel voor Nederland een cruciaal verschil.

Ook een ander onderzoek naar de nauwkeurigheid van internationaal gebruikte meetmethoden concludeert dat er waarschijnlijk sprake is van een systematische afwijking in de huidige gemeten emissies. Deskundigen onderschrijven de afwijking. De hoogte ervan varieert tussen de 0 en 20 procent. Zwitserland gaat ondertussen uit van 7 procent. Een afwijking van 10 procent in Nederland is wel 4,5 kton maar het kan ook iets meer of minder zijn. Een relevante post, kijkend naar de overschrijding van het plafond in Nederland.

Afwijking in huidige gemeten emissies

Daarnaast geven ook nieuwe statistische analyses van datasets meer inzicht in het effect van weer, mestsamenstelling, bodem en gewashoogte op de hoogte van de emissie bij uitrijden van mest. Zo kan de emissie onder slechte omstandigheden een kwart hoger zijn en onder ideale omstandigheden een kwart lager. Het uitrijden bij koeler en vochtig weer (voorjaar) met minder zonnestraling geeft een lagere uitstoot. Mogelijk weet de sector met deze kennis en inzichten een verlaging te benutten. Het effect zou zomaar eens 5 kton kunnen zijn.

Dit geeft nieuwe inzichten om emissie bij uitrijden verder te beperken en het gewas zo veel mogelijk op te laten nemen. Daarmee kan verder verkend worden in hoeverre met managementmaatregelen een verlaging in ammoniakuitstoot mogelijk is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden