Import opstarten

India temt prijsspurt ui met hogere exportheffing

29 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

India heeft vrijdag de minimale exportprijs van uien verhoogd van 250 dollar naar 425 dollar per ton. Ook overweegt de regering van het grootste uienproducerende land ter wereld om uien te importeren. Daarmee hoopt het land de prijsstijging op de binnenlandse markt de komende maanden in toom te houden.

De exportheffing geldt voor alle soorten uien en zal de komende maanden de export beïnvloeden. Importeurs uit Bangladesh vrezen nu voor instabiliteit op hun eigen markt, zeker nu de vraag naar uien groot is vanwege Ramadan. De uienprijs schommelt al en door de prijsverhoging die door de hogere heffing ontstaat, zal de markt voor lokale uien nog verder destabiliseren. Eind vorige maand klom de uienprijs in Bangladesh vooruitlopend op de Ramadan.

Ook in India, ’s werelds grootste uienmarkt, hoge uienprijzen. In een maand tijd steeg de groothandelsprijs van 0,15 cent per kg (11 rupees) naar 0,23 à 0,24 cent per kg (16 tot 17 rupees). De oplopende prijs wordt veroorzaakt door de gedaalde binnenlandse productie. De grootste verhoging was in Delhi waar een kg 0,48 cent kost (34 rupees). Er gaan inmiddels ook al stemmen binnen de regering op om uien te importeren. Bij een betere binnenlandse beschikbaarheid, kan een prijspiek worden voorkomen, zo is de gedachte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden