Nieuwe pool voor langbewaarders

Pool Wiskerke Onions mist hoogtepunt Brazilië

14 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De pool van Wiskerke Onions in Kruiningen heeft over oogst 2014 een gemiddelde nettoprijs gerealiseerd van 8,50 euro per 100 kg in week 12, exclusief Global Gap vergoeding. Dat heeft de uienexporteur onlangs aan haar voornamelijk Zeeuwse pooldeelnemers bekend gemaakt.

Hoewel Wiskerke terugkijkt op een redelijk goed verlopen pool, met een tarrapercentage van 7,87 procent, was het een verrassend seizoen. ‘Het uienseizoen begon op een laag niveau met een relatief negatieve stemming. Er was angst voor de gevolgen van de Russische boycot en er viel voor telers en sorteerders bij de start niet veel te verdienen. Maar in de tweede helft van het seizoen kwam, verrassend genoeg, Brazilië aan de markt’, aldus Chayenne Wiskerke die daarbij opmerkt dat wederom is gebleken dat Nederland niet afhankelijk is van Rusland, maar wel van het feit dat er ergens op de wereld een uientekort moet zijn.

Zonder Brazilië was het een tragisch uienseizoen geweest

‘Zonder Brazilië zou het een tragisch uienseizoen geweest zijn. Dan zaten we in Nederland nu nog met een uienoverschot.’ Toch heeft de korte bewaarpool van Wiskerke er niet optimaal van kunnen profiteren. ‘Onze pool loopt van week 43 tot en met week 19, maar in de weken erna ging de export naar Brazilië gewoon door.’ Ook de marktprijs liep in de staart van het seizoen behoorlijk op. In week 21 en 22 kwam de gemiddelde notering van de regionale beurzen boven de 20 euro. Toen was de pool echter al gesloten.

Voor de exporteur reden om met ingang van oogst 2015 met een nieuwe pool te komen. ‘In de basispool ligt de nadruk op het eerste deel van het verkoopseizoen, maar daarmee mis je een eventuele piek aan het einde van het seizoen. Daarom komen wij nu met een nieuwe constructie; de speculatiepool met een looptijd van week 13 tot en met week 25. Specifiek voor langbewaarders die aan risicospreiding willen doen. Sommige langbewaarders kunnen moeilijk afzet vinden aan het einde. Daarbij vinden enkelen het lastig om in een volatiele slotperiode zelf het juiste verkoopmoment te kiezen. Voortaan kunnen ze dat bij ons afdekken in een pool die gespreid is over de laatste weken van het seizoen.’ Voor deze nieuwe pool is Global Gap niet vereist, maar dit wordt wel beloond met een plus. Wiskerke zegt altijd op zoek te zijn naar nieuwe telers.
 

© Boerenbusiness Poolprijzen zijn onderling niet vergelijkbaar. Er is een grote verscheidenheid aan poolvormen, looptijd, maatsortering etc. De gemelde prijs is de prestatie die de pool onder die voorwaarden op de markt heeft gemaakt en daarom niet één op één vergelijkbaar met andere uitbetalingsprijzen. Boerenbusiness ambieert wel een onafhankelijke poolvergelijking en is daar continu met de partijen over in gesprek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Machiel Boons

'Uienpool biedt vooral in extreme jaren meerwaarde'

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden