DCA Uienmarkt Inside

Uienpool PPA weet in te spelen op marktvraag

21 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De uienpool van PPA Group in Middelharnis heeft voor oogst 2014 een prijs gemaakt van 10,25 euro per 100 kg op week 11. Dit betreft een nettoprijs inclusief Global Gap en zet het vijfjaars gemiddelde van de pool op 12,51 euro per 100 kg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de start van de pool in week 41 bewoog de markt rond de 7 euro per 100 kg, maar zakte tot aan de jaarwisseling naar 6 euro om voor langere tijd niet boven de 8 euro te komen. Halverwege april komt er eindelijk leven in de brouwerij om in week 22 tot een hoogtepunt van 22,50 euro per 100 kg te komen. Dan is ook de looptijd van de pool voorbij. ‘We hebben het moeten doen met de markt die er op dat moment was’, licht Jelle van der Krift toe. ‘Het poolbeleid schrijft voor dat er iedere maand verkocht moet worden.’

Tot eind mei leverden wij goede kwaliteit grove uien aan kartrekker Brazilië

Dat houdt in dat het niet zo kan zijn dat er een maand geen verkopen plaatsvinden en dat de pool het risico neemt op een betere prijs te wachten. ‘Een gok nemen is uit den boze. Als telers willen gokken, stappen zij niet in pool die een geleidelijke verkoop voorschrijft. Wij verkopen het hele jaar en oefenen goede kwaliteitscontroles uit. Er wordt bekeken welke partij bij welke bestemming past. Zo had de kartrekker van dit seizoen, Brazilië, geen fijne uien nodig. Daar konden wij goed op inspelen, omdat wij tot eind mei uien van goede kwaliteit hebben.’

Zowel de telers - die overigens uit het hele land afkomstig zijn- als PPA, zijn in het licht van de kansen die het uienseizoen 2014/15 bood, tevreden over het behaalde resultaat. Het tarrapercentage komt uit op een gemiddeld van 7,5 procent. Er zijn geen partijen afgekeurd of uit de pool gezet.

Poolprijzen zijn onderling niet vergelijkbaar. Er is een grote verscheidenheid aan poolvormen, looptijd, maatsortering etc. De gemelde prijs is de prestatie die de pool onder die voorwaarden op de markt heeft gemaakt en daarom niet één op één vergelijkbaar met andere uitbetalingsprijzen. Boerenbusiness ambieert wel een onafhankelijke poolvergelijking en is daar continu met de partijen over in gesprek.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden