Beurs Goes mist voorverkoop niet

Spanning tussen handel en telers over uien voorbij

20 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Zowel handel als telers hebben positief gereageerd op de beslissing van de noteringscommissie van de LNCN om de uiennotering in twee rubrieken onder te verdelen. Bij Beurs Goes is er op dit moment geen reden een dergelijke aanvulling door te voeren, maar als het nodig is zal ook deze club de notering wijzigen.

Ieder jaar is er bij de overgang van tweedejaars plantuien, vroege zaaiuien en uitgegroeide zaaiuien spanning tussen handel en noteerders. De voorwaarde voor de af landnotering van zaaiuien is dat de uien binnen drie weken geleverd moeten worden, maar steeds meer transacties vallen hierbuiten. Daarop deed Emmeloord een aanvulling. Met de nieuwe notering kunnen nu ook transacties van af land verkochte uien die niet binnen drie weken geleverd hoeven te worden meegenomen worden. Deze partijen zijn al wel verkocht, maar kunnen nog vijf tot misschien wel zeven weken uitgroeien.

Wat er in het Zuidwesten op termijn wordt gekocht is niet zoveel.

‘Hoewel het dit jaar andersom is, wordt er doorgaans voor de primeuruien meer betaald dan voor de bulk. Telers kijken naar de notering en niet naar de opmerking die erbij staat. De handel had daar last van. Het geeft een vertekent beeld’, licht gespreksleider Maas van de Heuvel de beslissing die in overleg met Frugi Venta is genomen toe. Een week na de eerste notering is er nog geen kritiek binnen gekomen. ‘Iedereen is enthousiast; er is geen sprake van spanning meer.’

Beurs Goes neemt het idee vooralsnog niet over. Voorzitter Watze van der Zee: ‘In het Zuidwesten wordt minder op voorhand gedaan dan in de polder. Wat er op termijn wordt gekocht is niet zoveel. Wij bekijken elke week of we iets aan het noteren moeten wijzigen en als het nodig is doen we dat, maar er is nu geen aanleiding om aan te nemen dat we iets missen. Wij blijven 30 en 60 procent grof noteren zoals we altijd hebben gedaan.’ Van der Zee geeft wel aan dat er binnenkort mogelijk aparte noteringen komen voor plantuien af land (plantuien noteert Goes al vanaf week 29) en de eerste zaaiuien af land. ‘Dat is vaker gebeurd. Vorig jaar wel drie keer. Toen de prijs zakte, bleven de laatste uien op het land liggen en werden deze later verkocht. Met andere woorden; het hangt van de omstandigheden af of we iets veranderen.

De aanvullende notering in Emmeloord wordt afhankelijk van hoe de uien zich ontwikkelen mogelijk nog twee à drie keer vastgesteld dit seizoen. Van den Heuvel verwacht dat de LNCN hier volgend jaar weer voor kiest. ‘Er is geen reden op dit moment om het niet te doen. Na het seizoen bekijken we het verder, maar tot op heden zijn er enkel pluspunten.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden