Variatie groot

Nederland produceert meer uien dan vorig jaar

8 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Met een gemiddelde opbrengst van 59,7 ton per hectare en een areaaluitbreiding van 7 procent ziet het ernaar uit dat er dit seizoen meer uien worden geoogst dan vorig jaar. Maar de verschillen tussen de percelen zijn groot, zo blijkt uit de proefrooiing van de Verenigde Telers Allerbouw (VTA).

5

procent

minder uien dan het vijfjarig gemiddelde

De gemiddelde opbrengst van de monsters van 59,7 ton per hectare ligt ongeveer op hetzelfde niveau als vorig seizoen, maar wel 5 procent onder het vijfjarig gemiddelde. Het percentage 60 mm opwaarts is 62 procent. Dat is hoger dan het vijfjarig gemiddelde dat op 57 procent ligt. In 2014 was dit 53 procent.

Bij deze resultaten merkt de VTA wel op dat de verschillen tussen de percelen groot zijn. In het Noorden (polders en noordelijker) liggen de opbrengsten per hectare beduidend hoger dan in de zuidelijke provincies. De indruk is verder, dat ook de variatie in grofte en kwaliteit dit jaar erg groot is.

Toch blijft het volgens de telersvereniging lastig om een inschatting te maken van de totale oogst. Rekening houdend met een uitbreiding van 7 procent van het areaal ten opzichte van 2014 komt de oogst naar verwachting wel hoger uit dan vorig seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden