Vraag Oostblok vroeg gestart

Koelhuizen voor peen dit jaar niet vol

26 Oktober 2015 - Clarisse van der Woude

Eind oktober is de vraag naar peen niet groot. Toch is de markt behoorlijk positief gestemd, zo blijkt uit een rondgang onder handelaren.

Vraag uit Oostblok is vroeger dan anders

Dat de vraag op het moment niet zo heel groot is, is normaal. Europa heeft zelf nog wortelen. Hoogstens dat er landen zijn die voor goedkope prijzen Nederlandse peen bijkopen om hun eigen wortelen te sparen. Toch is het een zeer gunstig teken dat het Oostblok, zelfs Polen, aan de markt is. Sommige informanten geven aan dat daar redelijk wat vraag vandaan komt èn het is vroeger dan anders. Het lijkt erop dat daar een tekort is, maar anderen moet dat nog zien. Vanuit overzeese bestemmingen zijn Afrika en Jordanië kopers.

Koelhuizen zouden op het moment de hoogste prijs voor peen betalen, maar veel bewaarpeen zou er niet meer te koop zijn. Beurs Emmeloord noteerde donderdag vast met 14 tot 16 euro voor zowel B-peen als schaaltjespeen. C/D-peen bracht woensdag in Middenmeer 18 tot 18,50 euro op. Hoge prijzen, maar er zijn al veel partijen bewaarpeen voor directe verwerking weggegaan toen de vroege peen op was, stelt een handelaar die vermoedt dat er een tekort aan peen gaat komen. Volgens hem komen de koelhuizen dit jaar niet vol. ‘Geen één in de polder. We hielden dit jaar rekening met een opbrengst van 130 à 135 kisten per hectare, maar naarmate het seizoen vorderde zagen we dat de opbrengst ging tegenvallen.’

Deze handelaar spreekt van een veel lagere opbrengst dan andere jaren; de meeste telers komen op gemiddeld 115 kisten per hectare, terwijl dat er normaal zo’n 150 zijn. Andere handelaren noemen de opbrengst normaal. Wat betreft kwaliteit is er meer overeenstemming. Die is redelijk goed. Wel hier en daar een rotje, maar de muizenvraat is minder dan vorig jaar. Verder wordt er meer grond meegerooid waardoor er meer tarra in de kist komt. Over anderhalve maand is het echter pas goed te zien hoe het met de kwaliteit is gesteld. Dan wordt ook beter duidelijk hoe de vraag vanuit de markt nu echt is.

Naar verwachting zal de hoofdoogst volgende week los barsten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Nieuwe data kunnen markt peen nog spannend maken

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden