Markt met grote uitdagingen

80 procent van de uien is ongeschikt voor Brazilie

20 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

De export naar Afrika en Brazilie geeft Nederlandse telers grote uitdagingen. In Zuid-Amerika eisen afnemers topkwaliteit en onze ui moet het vaak afleggen tegen de concurrentie.

De helft van alle Nederlandse uien krijgen de bestemming Afrika

Piet van Liere, mede-eigenaar van Gebr. Van Liere en zusterbedrijf Flevo Trade, schetst voor een overvolle zaal de situatie op de wereldmarkt voor uien, met name in Afrika en Zuid-Amerika. Eerstgenoemde is goed voor 445.000 ton en Amerika voor 115.000 ton. De helft van alle Nederlandse uien gaat naar Afrika.

Zo professioneel de uienoverslag en transport in Nederland gebeurt, zo groot is het contrast bij de exportbestemming. Voor een ui bij zijn consument ligt is hij 20 keer over de kop geweest. Huidkwaliteit is cruciaal, aldus Van Liere.

De export naar Afrikaanse landen neemt ieder jaar nog toe, blijkt uit exportcijfers. Ondanks de doelstelling van Senegal om in 2016 zelfvoorzienend te zijn. Het land is goed voor 7.000 ton Nederlandse uien per week en is daarmee een pijler onder onze export. De binnenlandse productie van Afrika kan nog niet tippen aan ons product, maar de kwaliteitverbetering gaat met rasse schreden vooruit. Vrees voor het exportvolume heeft Van Liere echter niet.

Het grootste probleem van de Afrikaanse ui is kwaliteit. De teelt is nauwelijks renderend en het transport neemt veel tijd in beslag. De Afrikaanse bevolking zal tussen 2010 en 2050 verdubbelen, zo luidt de prognose. Wanneer de lokale productie niet meegroeit biedt dat kansen voor Nederland. Ook zaken als het klimaat, politiek en ziektes als Ebola hebben veel gevolgen voor de lokale productie en consumptie, maar ook voor onze export.

De grootste concurrent van onze ui in Brazilië is Spanje

In Zuid-Amerika ligt de situatie anders. Brazilië is aanvoerder qua export naar het continent met 115.000 ton in seizoen 2014-15. De uien zijn echter een maand onderweg vanuit Nederland. De handel is er behoorlijk geprofessionaliseerd en werkt efficiënt. Groothandelaren zijn de schakels tussen Nederland en de shops. Grootste concurrent voor onze ui in Brazilië is product uit Spanje, legt Van Liere uit.

Ook de teelt in Brazilië vergaat flink anders dan in Afrika het geval is. Cijfers van de overheid in het land benaderen echter niet de werkelijkheid, heeft Van Liere ondervonden. Een aangekondigde areaalverdubbeling betwijfelt hij ten sterkste.

Is Brazilië de redding voor het gat dat Rusland achterliet? Nee, meent Van Liere. Er werd al langer geëxporteerd maar de handelsomstandigheden veranderde in 2014. De Brazilianen zijn verschrikkelijk kritisch op de kwaliteit. '80 procent van alle Nederlandse uien zijn ongeschikt voor de Braziliaanse markt.' Een harde uitspraak van Van Liere, maar een waar hij duidelijk achter staat. Hetzij omwille de kleur hetzij innerlijke gebreken.

Bovendien is de koers van de real bepalend voor Brazilië. Door koersschommelingen is de prijs van een zakje uien dit jaar van 6,80 euro naar 9,10 euro gestegen. Dat tempert de vraag naar uien op dit moment. Doordat het lokale product kort op de handel zit speelt de kwaliteit minder een issue. Want, ook die is voor de lokale telers een grote uitdaging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
boudewijn mol 20 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10867766/80-procent-van-de-uien-is-ongeschikt-voor-Brazilie]80 procent van de uien is ongeschikt voor Brazilie[/url]
goed stuk piet super

m gr boudewijn
Abonnee
hybella 20 Januari 2016
Tis simpel.

Voorraad was. ca. 1.250.000 ton
20% is geschikt voor Brazilie.
is ca. 250.000> Vorig jaar ca. 115.000 verscheept naar Brazilie.

Duidelijk. We hebben genoeg goede uien voor Brazilie.
Er is al ontzettend veel weg.
Noord Nederland zit niet veel meer.
Zuid nederland kampt met mindere kwaliteit.

Nog even dan moeten we in Nederland uien importeren, en kunnen we niet aan de buitenlandse vraag voldoen.

Uien kunnen niet anders dan duurder worden.

Tis simpel
Abonnee
berry 21 Januari 2016
Betere keus voor de titel van het stuk was geweest: 20% van de uien is geschikt voor Brazilie!
Waarom zo negatief?
Abonnee
erik 21 Januari 2016
de kop heeft een negatieve lading omdat hij vanuit een verwerkers standpunt is geschreven.
Het stuk is beter dan de kop doet vermoeden
kluit 24 Januari 2016
In ieder geval wordt de kwaliteit een keer flink (extra) betaald geeft hoop voor de komende tijd en jaren
Abonnee
joop 24 Januari 2016
O ja? Waarom worden uien die voor 15 cent verkocht worden dan niet meegenomen in de noteringen? In dat geval kan de bovenkant dus ook nog wel verder omhoog lijkt mij?!
Abonnee
carnaval 24 Januari 2016
over 5 weken heb ik al weer gezaaid. Kunnen ze eind augustus verschepen naar Brazilie. Olé, Olé
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Analyse Uien

Komt de bodem van de uienmarkt in zicht?

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden