Krimp peenareaal Frankrijk

Vroege Franse peen en Turks aanbod hinderen peenmarkt

22 Maart 2016 - Clarisse van der Woude

Je zou het niet zeggen als je de rustige Nederlandse peenmarkt beschouwt, maar op de achtergrond gebeurt van alles. Welke invloed dat heeft of gaat hebben, beschrijft deze analyse.

Terwijl deze week de eerste peen voor oogst 2016 in Nederland wordt ingezaaid, is de markt tammetjes. Maar dat kan veranderen. Zo is sinds tien dagen Spanje, dat het areaal fors heeft uitgebreid, met nieuwe oogst op de markt. Volgens een handelaar is het product erg mooi, maar vindt het zijn afzet meestal in Engeland en Schotland.

Alhoewel de Spaanse wortelen niet in grote volumes onze markt op zullen komen, zit dat er wel in met product uit Frankrijk. De nieuwe Franse peen komt dit seizoen vroeger op de markt dan anders. Normaal arriveren deze in de derde week van mei, maar dit jaar wordt medio mei genoemd. Sommigen spreken zelfs over 1 mei. Ook de Italiaanse oogst komt eerder op gang dan voorgaande jaren.

Gevolg daarvan is mogelijk dat Nederland haar voorraad meer naar achteren moet schuiven tot half juni. Tussendoor zullen de Fransen hun peen aan de man proberen te brengen. In feite zijn ze daar al mee bezig. In Bordeaux zijn de boeren op het ogenblik nog wortelen aan het rooien en deze partijen worden snel opgeruimd. Een deel van deze verse peen gaat naar Duitsland.

Een voordeel is dat het Franse peenareaal dit jaar krimpt. Het afgelopen seizoen werd er op ongeveer 8.000 hectare peen geteeld. De teelt vindt voornamelijk plaats in Bordeaux en Normandië, maar vanwege de nattigheid kon er afgelopen januari en februari niet gezaaid worden in Bordeaux. Daardoor kan er, zo speculeren Nederlandse handelaren, een gaatje ontstaan in de periode 20 à 25 mei en begin juni. Mogelijk dat de Nederlandse bewaarpeen daarvan profiteert.

Er is dan wel minder peen in Frankrijk uitgezaaid; wat is gezaaid, komt vroeger op de markt. Dat zou volgens een Nederlandse handelaar rampzalig zijn, want er speelt nog een ander probleem. De Turkse peen die normaal naar Rusland gaat, komt sinds de boycot die de Russen instelden na het neerhalen van de Russische straaljager eind november 2015 door de Turken, in het Oostblok terecht.

Bulgarije overspoeld door Turkse wortelen

In de media rouleren berichten over doorgedraaide peen in Bulgarije doordat het land wordt overspoeld door Turkse wortelen. Volgens ingewijden liggen de Turkse wortelen tot aan Roemenië, Bulgarije en Tsjechië aan toe. Daarmee pakken de Turken een stuk exportmarkt weg. Landen waar anders Nederlandse peen een markt vindt, maar waar het nu te lang rustig is. Sinds deze week komt er pas weer wat leven in en worden er weer wat bestellingen geplaatst.

Dat leidt ertoe dat er geluiden zijn die bang zijn dat de wortelen dit seizoen mogelijk niet op komen. Polen en Tsjechië moeten nog steeds beginnen met kopen, zegt een handelaar, je ziet de prijzen al wat terug zakken. Op de beurs in Emmeloord noteerden B-peen en schaaltjespeen vorige week donderdag 17 tot 20 euro, maar dat is deze week volgens een handelaar gedaald naar 15 tot 18 euro. De markt staat onder druk en het is wachten op grote orders uit het Oostblok, meldt hij.

In de dagen voor Pasen loopt de Nederlandse peenmarkt aardig door. Het is afwachten of dat na de feestdagen doorzet. De supermarkten zijn in ieder geval nog niet over op nieuwe oogst. Maar al zouden ze dat doen; dat zegt ook niet alles. Zo werd er afgelopen seizoen overgestapt op Franse peen, maar toen deze niet mooi recht bleek en er veel afval over bleef, wist de markt ook snel weer terug te schakelen naar onze bewaarpeen. Zekerheid is er dus nooit op de peenmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Nieuwe data kunnen markt peen nog spannend maken

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden