Uien mondjesmaat gezaaid

Akkerbouwer lijkt immuun voor voorjaarskriebels

25 Maart 2016 - Niels van der Boom

Het voorjaar van 2015 kende een moeizame start voor veel akkerbouwgewassen, waaronder uien. Met die ervaring in het achterhoofd denken uientelers dit jaar een keer extra na of ze nu gaan zaaien. Ze laten zich de kop niet gek maken.

Voorjaar 2015 lijkt in grote lijnen op de start van dit jaar. Een vroege start bij zeer lage temperaturen. Toen viel veel regen, waardoor op gezaaide percelen een dikke korst kwam. Dat vergde extra werk en in sommige gevallen gedeeltelijk of zelfs volledig overzaaien van percelen. Dit jaar wordt op veel plaatsen langer gewacht. De (bodem)temperatuur moet omhoog en de grond is nog lang niet overal bekwaam. De zeer natte winter heeft ervoor gezorgd dat de ondergrond extreem nat is. ‘De drainagebuizen lopen nog steeds, dat zegt genoeg’, zo laat een verkopen weten.

In Zeeland zijn de meeste uien gezaaid. Flevoland volgt mondjesmaat

Vooral in het zuidwesten – en dan met name in Zeeland – zijn afgelopen week de meeste uien gezaaid, zo laten de verschillende zaadbedrijven weten. In Flevoland wordt maar mondjesmaat gezaaid. ’10 tot 15 procent is in de zuidelijke en oostelijke polders gezaaid’, meent Frank Druyff van Hazera. ‘In delen van de Noordoostpolder zit zelfs nog niets in de grond.’ ‘Op de zware kleigrond in Groningen is vorige week op plekken wel gezaaid’, weet Jaap Jonker van De Groot en Slot. ‘Je moet daar niet te lang wachten omdat je met harde kluiten te maken krijgt wanneer de kleigrond verder uitdroogt. Vanwege de ligging wordt daar ook meer naar de tijd van het jaar gekeken. In het zuiden kun je langer wachten.’

Haast lijken de Nederlandse akkerbouwers zeker nog niet te hebben. Begin april is vroeg zat menen zij. ‘De focus ligt momenteel vooral op het suikerbieten zaaien heb ik het idee’, aldus Johan Voragen van Bejo Zaden. ‘In het noorden is zelfs niets gedaan. Wat deze week gezaaid is ligt er over het algemeen netjes bij. Toch blijft de ondergrond erg nat. Je haalt snel natte kluiten naar boven, dus een zaaibed maken is schipperen. Wanneer de temperatuur hoger ligt heb je een veel egalere opkomst. Daar heb je heel het seizoen profijt van. Een gewas zonder stress is ook minder gevoelig voor vrijlevende aaltjes. Door het gebrek aan Vydate merk ik dat daar dit jaar meer aandacht voor is. Die egale groei heeft ook bij de MH-bespuiting weer zijn voordelen.’

Er is dit jaar beduidend meer vraag naar geprimed zaad

Om de uien sneller en egaal op te laten komen is er dit seizoen meer vraag naar geprimed zaad. Dat merken zowel Hazera, De Groot en Slot en Bejo in hun verkopen. Jonker heeft daar wel een verklaring voor. ‘Vorig seizoen hadden we geprimed zaad over. Al onze klanten die toen hebben overgezaaid hebben we geprimed zaad geleverd, voor het tarief van standaard zaad. Dat is goed bevallen. Kijk ik niet naar deze extra verkopen, dan is het aandeel geprimed zaad dit seizoen tot nu toe met 30 tot 40 procent toegenomen. Ook de verkoop van rode uien is merkbaar toegenomen. Bij geel merk ik dat er meer van het grootste ras Hypark is verkocht. Die scoort goed op alle gronden en in alle gebieden. ‘

Voragen ziet juist een afname in de keuze van allroundrassen. ‘Boeren kijken meer naar welk ras voor hun grondsoort en regio geschikt is. Afgelopen jaar was het in het zuidwesten zeer droog. Een uienras met een zeer sterk wortelgestel leverde toen flink meer kilo’s op.’ Op de lichte zandgrond in nieuwe teeltgebieden ziet Druyff dat akkerbouwers voor vroege rassen kiezen. Op de kleigronden is er volgens hem meer vraag naar huidvaste rassen als een Dormo.

Reden tot paniek hoeft er nog zeker niet te zijn. Het is immers nog niet eens april. ‘We zijn verwend met drie vroege voorjaren. Dat het dit jaar weleens anders kan gaan worden is even wennen’, zo verwoord Druyff het. De afgelopen periode is er wel een flinke slag gemaakt bij de tweedejaars plantuien. De verkopers schatten dat 75 tot 80 procent inmiddels in de grond zit. In februari en begin maart is er niet of nauwelijks geplant. Veel moest dus nog gebeuren. Het groeiseizoen zal echter bepalen of er straks in juli sprake is van een gat tussen de laatste zaaiuien en eerste plantuien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden