Kwaliteit lastiger te vinden

Het is tijd dat Oost-Europa de kar met peen trekt

21 April 2016 - Clarisse van der Woude

De peenmarkt kabbelt de hele winter al een beetje door, maar echt roerig is het niet geworden. Ook het koude voorjaar heeft daar nog geen verandering in kunnen brengen, zo geven handelaren aan.

Moeizame marktomstandigheden en een tegenvallende kwaliteit zijn de meest gehoorde geluiden vanuit de handel eind april. Toch heel anders dan velen in de herfst nog dachten hoe het bewaarseizoen zou kunnen verlopen. De verwachte vraag uit het Oostblok is echter nooit heel goed op dreef gekomen.

Naast de supermarkten en industrie die een bodem in de markt hebben gelegd, gaat er momenteel peen naar Duitsland, maar die stapt binnenkort over op Spaans product. Er is volgens de handelaren wel wat vraag uit het Oostblok, maar mondjesmaat, terwijl die regio in deze periode doorgaans kartrekker is. Nu halen ze de peen lokaal, er komt wat uit Nederland en Denemarken en ook uit Turkije. Die laatste moest grootafnemer Rusland laten gaan na het neerhalen van de straaljager eind november.  

Telers met kwaliteit in de schuur, maken meer kans op een plus

Kortom; ook in export is de vraag eind april aan de lage kant. Spaanse peen komt vanaf volgende week op de markt en half mei kunnen we grotere volumes Franse peen verwachten. Verder staan Israel en Italië te trappelen om te beginnen met exporteren. Alhoewel Israel dit jaar veel peen aan Rusland verkoopt vanwege de Russische ban op Turkse landbouwproducten.

Er wordt op dit moment overigens wel over gespeculeerd dat de vraag naar Nederlandse peen toeneemt. Het koude late voorjaar kan stemming geven en biedt meer tijd om oude oogst op te ruimen, maar dat heeft volgens de ingewijden nog weinig effect. Zuid-Europa geeft immers aanbod. Maar, tot dusver zijn de supermarkten nog niet overgestapt.

Ondertussen valt de kwaliteit niet mee dit seizoen. In veel partijen is wel wat te vinden en partijen die écht goed zijn, zijn lastig te vinden, aldus een handelaar uit het midden van het land die de oorzaak bij het groeiseizoen legt. Een concullega vult aan dat er normaal rond deze tijd meer betere partijen te vinden zijn. Of de wortelen in Europa allemaal opgaan dit seizoen betwijfelt hij; ‘Er zijn er gewoon teveel.’

Landbouwbeursen LNCN (Emmeloord) en Middenmeer stelden hun noteringen de afgelopen weken naar beneden bij, maar voor schaaltjespeen van goede kwaliteit die vorige week in Emmeloord met een euro werd verlaagd naar 14 tot 17 euro per 100 kg is deze week nog 19 à 20 euro betaald. De handel neemt geen risico wat betreft kwaliteit.

Of peen door de kwaliteitsproblemen duurder wordt, is geen zekerheid, maar telers die kwaliteit in de schuur hebben liggen, maken wel meer kans op een plus. Ten slotte is het nog de vraag hoe de markt reageert als Duitsland op nieuwe oogst overstapt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Nieuwe data kunnen markt peen nog spannend maken

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden