Franse telers woest

Het moet afgelopen zijn met sjalotexport naar Frankrijk

21 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Boze Franse sjalottentelers die begin 2015 de snelweg blokkeerden vanwege oneerlijke concurrentie met Nederland, hebben de Nederlandse boer nu de oorlog verklaard. Want ook al deelt het Europese Bureau Plantensoorten hun mening, de invoer gaat onverminderd door.

De boeren zeggen in Le Parisien dat de Nederlandse sjalotten feitelijk goedkope mini-uitjes zijn. De belangenvereneniging van Sjalottentelers (SNE) wil daarom dat Brussel de ware sjalot erkent en gaat beschermen. Het Brusselse agentschap heeft weliswaar vastgesteld dat de Nederlandse uienvariant veel afwijkt van de traditionele sjalot zoals die in 2005 werd gedefinieerd, maar desondanks blijft actie uit. De SNE vreest nu dat de goedkope Nederlandse variant de echte sjalotten uit de markt verdringt.

Nederlanders overspoelen de markt met hun goedkope kruising tussen ui en sjalot

Als het zo doorgaat verliezen de Franse sjalotten steeds meer terrein, stelt SNE. Frankrijk consumeert jaarlijks zelf zo’n 40.000 ton; het land voert ook veel uit, maar de omvang daarvan neemt de laatste jaren snel af.

Nederland exporteert ongeveer 10.000 ton sjalotten naar Frankrijk. Volgens de Franse telers overspoelen de Nederlanders de markt met hun goedkope kruising tussen ui en sjalot.


Zij beweren dat de Nederlandse sjalot met behulp van veel machines wordt geteeld en per hectare 50 uur werk kost terwijl bol die vooral in Bretagne met de hand wordt geoogst en in de zon gedroogd, ongeveer 400 uur per hectare aan tijd vreet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden