Boze Franse sjalottentelers die begin 2015 de snelweg blokkeerden vanwege oneerlijke concurrentie met Nederland, hebben de Nederlandse boer nu de oorlog verklaard. Want ook al deelt het Europese Bureau Plantensoorten hun mening, de invoer gaat onverminderd door.
De boeren zeggen in Le Parisien dat de Nederlandse sjalotten feitelijk goedkope mini-uitjes zijn. De belangenvereneniging van Sjalottentelers (SNE) wil daarom dat Brussel de ware sjalot erkent en gaat beschermen. Het Brusselse agentschap heeft weliswaar vastgesteld dat de Nederlandse uienvariant veel afwijkt van de traditionele sjalot zoals die in 2005 werd gedefinieerd, maar desondanks blijft actie uit. De SNE vreest nu dat de goedkope Nederlandse variant de echte sjalotten uit de markt verdringt.
Als het zo doorgaat verliezen de Franse sjalotten steeds meer terrein, stelt SNE. Frankrijk consumeert jaarlijks zelf zo’n 40.000 ton; het land voert ook veel uit, maar de omvang daarvan neemt de laatste jaren snel af.
Nederland exporteert ongeveer 10.000 ton sjalotten naar Frankrijk. Volgens de Franse telers overspoelen de Nederlanders de markt met hun goedkope kruising tussen ui en sjalot.
Zij beweren dat de Nederlandse sjalot met behulp van veel machines wordt geteeld en per hectare 50 uur werk kost terwijl bol die vooral in Bretagne met de hand wordt geoogst en in de zon gedroogd, ongeveer 400 uur per hectare aan tijd vreet.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.