Seizoensstart de gangmaker

Nieuwe poolvorm Wiskerke werpt zijn vruchten af

17 Juni 2016 - 4 reacties

Enkele jaren achter elkaar viste de uienpool van Wiskerke Onions achter het net als het gaat om prijstoppers. Dat was duidelijk merkbaar in het eindresultaat. Voor seizoen 2015-16 werd daarom een nieuwe poolvorm geïntroduceerd: de speculatiepool. Wiskerke is zelf tevreden met de afloop.

Poolfacts:

  • Wiskerke heeft voor seizoen 2015-16 het poolsysteem opgesplitst in een basispool en speculatiepool. Eerstgenoemde loopt van week 46 tot en met week 15. De speculatiepool loopt van week 14 tot week 24.
     
  • Pooldeelnemers van Wiskerke komen voornamelijk uit de provincie Zeeland en omstreken. Met het totale volume in de pool behoort het tot de grotere in ons land, samen met Van Meir en Flevo Onions.
     
  • Uientelers zijn ruwweg in twee groepen op te delen. Telers die op tijd willen verkopen en telers die tot het einde wachten. Vandaar de speculatiepool. Wiskerke zelf noemt het gecontroleerd speculeren, omdat pieken en dalen elkaar in rap tempo kunnen opvolgen gedurende de laatste handelsweken.
     

Wiskerke Onions splitst voor het eerst haar pooltelers op in twee groepen in de hoop het resultaat te verbeteren en telers te beschermen tegen sterke prijsdalingen. Een succes?
De basispool zet een netto resultaat neer van 19,03 euro per 100 kg. Voor de speculatiepool is dat 16,52 euro per 100 kg. Dit is het bedrag na aftrek van alle kosten. De Global Gap vergoeding komt daar nog bij. De basispool zet het beste resultaat neer vanwege de goed verlopen export in de eerste periode van het seizoen. In de tweede helft van het seizoen liet vooral Brazilië het vroegtijdig afweten. Mede als gevolg van beschikbaarheid van lokaal product en de Nederlandse uienkwaliteit. De basispool-prijs is het beste resultaat in drie jaar tijd. Voor seizoen 2014-15 werd € 8,50 genoteerd en voor seizoen 2013-14 was dat € 17,85. Hoe de prijs in verhouding ligt met andere pools is niet te zeggen. Wiskerke publiceert als eerste haar resultaten.

Het lijkt erop dat de nieuwe poolvorm zijn vruchten heeft afgeworpen. Aankomend seizoen dus verder doorzetten?
Wiskerke is tevreden met de resultaten na afloop van een mooi seizoen. ‘Er ontstonden in het verleden altijd strubbelingen onder pooldeelnemers’, legt salesmanager Chayenne Wiskerke uit. ‘Het werd een tweestrijd om bijvoorbeeld het tarrapercentage tijdens de bewaring. Telers willen een bewaarvergoeding zien. Door ze in twee groepen op te delen is dat voorbij. De tweede helft van het verkoopseizoen is vaak zeer volatiel. Dat moet je als teler liggen. De prijs kan in korte tijd van 25 naar 10 euro gaan of andersom. Met de speculatiepool bieden we de mogelijkheid om gecontroleerd te speculeren. Daarbij ondersteunen we de teler in het maken van die lastige beslissing: Het juiste verkoopmoment van zijn uien.’

Vooral in het begin is geprofiteerd van de markt, waarbij grote volumes ons land verlieten. Later speelde onder andere kwaliteit een issue. Wat heeft dat voor gevolgen gehad?
‘Nederland is goed in het verschepen van grote volumes uien wereldwijd. Daarvoor zijn echter landen nodig die deze volumes vragen en ook kunnen verwerken’, licht Wiskerke toe. ‘Aan het begin van het seizoen waren die landen aanwezig, waardoor de export goed verliep. Dit seizoen kenmerkt zich door een zeer brede afzet. In februari en maart zagen we dat het steeds moeilijker ging lopen, terwijl Afrika en Brazilië eerder nog goed aan de markt waren. Het is dan lastig om voldoende bestemmingen te vinden.’ Het tarrapercentage in de basispool ligt op 8,81 procent. Die van de speculatiepool op 9,17 procent. In de voorgaande jaren was dat 7,87, 8,57 en 9,86 procent. Wiskerke beaamt dat de kwaliteit – vooral aan het einde – moeilijk te handhaven was: ‘Brazilië nam vorig seizoen tussen maart en mei de meeste uien af. Dit seizoen slonk dat sterk in maart. Naast lokale beschikbaarheid speelt de kwaliteit een rol. Echte tarra-uitschieters hebben we niet gezien. Het hoogste percentage in drie jaar is te verklaren.’

Nederland en België lijken beide af te stevenen op een areaalstijging. Wat betekent dit voor komend seizoen en merken we iets van het recente noodweer?
Wiskerke is tevreden met het verloop en voor seizoen 2016-17 zal de nieuwe ongewijzigd poolmethode worden doorgezet. ‘Na een goed jaar zie je altijd uitbreiding verschijnen. In heel Europa is dat het geval’, weet de uienverkoopster. ‘Dit wil echter niet zeggen dat er ook meer kilo’s op de markt komen. Het weer van de komende weken moet dat gaan bepalen. We zien duidelijk een extremer klimaat met recent ook veel regenval. Het is dus zeer lastig een inschatting te maken. Volgende week beginnen we met het rooien van de eerste winterplantuien. De tweedejaars plantuien volgen naar verwachting in de eerste of tweede week van juli.’ Wiskerke is voor het nieuwe seizoen op zoek naar een uitbreiding binnen de speculatiepool.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
goud 18 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10870269/Nieuwe-poolvorm-Wiskerke-werpt-zijn-vruchten-af]Nieuwe poolvorm Wiskerke werpt zijn vruchten af[/url]
Dat is een uitstekend resultaat! Hoe groot is deze pool?
Zeeuw 18 Juni 2016
Ruim €15 ct in 3 jaar is op zich niet verkeerd.
Netjes gedaan.
Piet 18 Juni 2016
Pool,we laten ons weer inpakken door de inpakkers Stoppen met die pools ,maakt de handel dood en de boer
Peter 1 Juli 2016
Ik vind dat wiskerke een uitstekend resultaat heeft neergezet! gekeken naar de gedane handel in deze weken en in vergelijk met de beursprijzen is het bovenkant markt neergezet, er zijn heel wat mensen die het niet beter hebben kunnen doen door zelf te verkopen, ik ben zelf ook altijd een gokker en een slechte verkoper, maar ik heb nu toch het idee dat de tijd van gokken en daarvoor rijkelijk beloond worden toch echt wel verleden tijd is, ik zit erover te denken om toch maar eens een celletje in de speculatie pool te gaan doen, het verkoop moment is zo moeilijk de laatste jaren en voor je het weet missen we afzet en is de prijs gekelderd, zo pak je op het laatst misschien niet de piek maar ook niet het dal.....
Stom 2 Juli 2016
Daar ben je toch boer voor om te ondernemen? Dat is nu juist de doodsteek voor de uienmarkt. Boeren durven geen risico meer te nemen. Stoppen alsjeblieft met die pools!! Wou je soms dat het net zo werd als in de aardappelmarktjQuery2110250848357565701_1467430741809
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Inside Uien

Af land-uienpool PPA ruim boven beursprijs

Nieuws Uien

Wat doet PPA pool in uienmarkt met 2 gezichten?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief