Op tijd uit de markt gestapt

Uienpool Allium Plus door Brazilië in jubelstemming

1 Juli 2016 - Niels van der Boom

Deelnemers van de Allium Plus bewaarpool gingen op de ledenvergadering met een goed gevoel naar huis. Zowel de commissie als de telers zijn dik tevreden met het resultaat. Wederom is het Brazilië die de markt een goed gevoel gaf. De gok om niet tot het laatste af te wachten pakte eveneens goed uit.

Poolfacts:

  • Allium Plus is een onafhankelijke vereniging die als afzetcombinatie nauw samenwerkt met Gebr. Van Liere in Dronten. Dat houdt echter geen leverplicht in voor de pool. Kan Van Liere de uien bijvoorbeeld niet plaatsen, dan wordt soms ook met andere sorteerders zaken gedaan.
     
  • Vorig jaar trok Brazilië de kar. In een magere markt wist de pool zo toch een bovengemiddeld resultaat neer te zetten. Dit jaar is het eveneens de Braziliaanse afzet die het prijsresultaat omhoog krikt. Ook partijen die niet Brazilië-waardig zijn konden daar van meeprofiteren.
     
  • Allium Plus zetelt in Flevoland. Deze provincie huisvest dan ook de meeste pooldeelnemers. Het andere focusgebied qua deelnemers ligt in Groningen. Alhoewel Allium Plus wel een aflandpool kent ligt de focus op (lang) bewaren. Het poolresultaat van de bewaaruien hanteert als ijkdatum week 13. Dit jaar werd op tijd afgewikkeld met de handel.
     

Zowel vorig jaar als dit jaar speelt Brazilië een belangrijke rol bij de afzet en daarmee ook direct in de prijsvorming. Hoe pakte dat uit binnen de pool?
In januari werd al bekend dat de aflandpool een nettoprijs van 16,08 euro per 100 kg wist te realiseren. Voor de bewaarpool is dat op week 13 netto 19,83 euro per 100 kg. Daarmee zijn de organisatie en deelnemers zeer content, laat voorzitter Jan Berend Biesheuvel weten. Voor oogst 2014 werd in diezelfde week gemiddeld 10,12 euro opgetekend. Het prijsniveau ligt daarmee nagenoeg gelijk met 2013. Toen behaalde de pool een resultaat van 20,41 euro. De Braziliaanse vraag naar uien zorgde vorig jaar voor een plusje in een moeizaam verlopen markt. Dit jaar was vooral de kwaliteit spelbreker bij de afzet naar het Zuid-Amerikaanse land.

Wat heeft de pool voor verkoopbeleid gehanteerd om tot dit resultaat te komen?
‘We kijken naar het verloop van de markt en proberen met de pieken mee te doen’, legt Biesheuvel uit. ‘Dat gebeurt samen met Gebr. Van Liere. Als afzetcombinatie bepalen we samen de strategie en het verkoopbeleid. Dit heeft ertoe geresulteerd dat ook niet Brazilië-waardige uien soms voor een Brazilië-prijs konden worden verkocht. Dit bepaalt mede het positieve resultaat. Het is niet het beste resultaat sinds de oprichting maar, het is zeker één van de betere. Het beste verkoopmoment lag bij zo rond half maart, toen de export naar Zuid-Amerika op volle toeren liep.’

De uienkwaliteit is van enorm belang. Zeker voor een bestemming als Brazilië. Kon de pool de eisen handhaven?
De pool brengt de kwaliteit van de bewaaruien zo goed mogelijk in kaart. Zo hoopt het kwaliteit gericht te kunnen leveren. ‘De uienkwaliteit viel ons afgelopen seizoen niet mee’, aldus Biesheuvel. ‘De kleur was een issue. Verder waren er vooral problemen met inwendige gebreken. We hebben dan ook niet afgewacht maar op tijd gehandeld. Dit houdt in dat we niet tot het einde van het bewaarseizoen hebben gewacht maar op tijd zijn uitgestapt. Dat heeft goed uitgepakt.’

Het nieuwe groeiseizoen kent een late start en een grillig verloop. Wat verwacht voorzitter Biesheuvel van komend afzetjaar?
Allium Plus houdt de opzet van haar pool voor seizoen 2016-2017 vooralsnog ongewijzigd. Het aantal deelnemers breidt – onafhankelijk van de regio – licht uit. Ondanks de grillige start kan er volgens de voorzitter nog van alles gebeuren. ‘De uien hebben nu niet zoveel vocht nodig, dat komt pas later in het seizoen. Alleen is die er wel in overvloede. De zaaidatum in Flevoland verschilt soms sterk ten opzichte van onze Groningse deelnemers. Toch zien we uit de groeimonitoring dat de gewassen bijtrekken en op een gelijk niveau terechtkomen. Kijken we naar het gemiddelde over vijf jaar, dan lopen de uien momenteel niet verder achter dan bijvoorbeeld in 2013 het geval was.’ Allium Plus en Van Liere hameren op de uienkwaliteit, die allesbepalend is. Echter, de ervaring leert dat vooral de natuur hierop het meeste invloed heeft. ‘Het blijft een beetje geluk hebben’, aldus Biesheuvel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Nieuws Uien

Mindere kwaliteit hindert uienpools PPA niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden