Kwaliteit grote uitdaging

Seizoenseinde breekt Uienpool Flevoland op

5 Juli 2016 - Niels van der Boom

Om tot een goed eindresultaat te komen met een uienpool afgelopen seizoen waren een gezonde dosis creativiteit, marktkennis en wat geluk nodig. Het lastige einde – met structureel lage prijzen – gaf de bewaarpool van Stichting Uienpool Flevoland een nadelig staartje. Eerder in het verkoopseizoen kon optimaal geprofiteerd worden.

Poolfacts:

  • Stichting Uienpool Flevoland kent één pool voor bewaaruien. De periode loopt van 1 oktober tot  einde seizoen. Dit jaar was dat half juni voor de pool. De pool is van Stichting Uienpool Flevoland. Commissiehandel Samen Sterk is hier de verkoper van.
  • De prijs die wordt gecommuniceerd is de netto prijs, na aftrek van poolkosten. Per partij wordt een Global Gap vergoeding van 250 euro betaald, mits de afnemer hier om vraagt.
  • Per twee maanden wordt een kwart van het ondergebrachte volume uien verkocht. Binnen die acht weken liggen de verkoopmomenten wel geheel vrij. Er zijn geen afspraken met vaste afnemers. Alle pooldeelnemers bevinden zich in de provincie Flevoland.
     

Hoe heeft de pool gepresteerd en is het resultaat van 2014 (19 euro) aangetikt?
Het netto resultaat komt voor week 17 uit op 17 euro per 100 kg. Voor seizoen 2014-2015 was dat 11,40 euro en in 2013-2014 19 euro. In het voorgaande seizoen (2014-15)  zorgde de laatste handelsweken voor een positieve impuls, waardoor de pool boven het dubbeltje kon scoren. Dit jaar werkte die strategie juist averechts. ‘Door vast te houden aan onze verkoopstrategie – een kwart verkopen per twee maanden – hebben de verkopen in de laatste periode het resultaat gedrukt’, licht poolvoorzitter Evert Brommer toe. ‘Eerder in het seizoen hebben we wel de kansen kunnen pakken om tot een goed eindresultaat te komen. Het doel is dan ook het afvlakken van prijsrisico’s voor onze deelnemers.’

Wat voor rol speelde de kwaliteit dit jaar met betrekking tot de afzet van de uien?
Tijdens seizoen 14/15 zat de kwaliteit mee, toen het gemiddelde tarrapercentage uitkwam op 5,72 procent. Voor de pool van afgelopen seizoen was dat 9,69 procent. ‘Dit jaar lag de kwaliteit beduidend lager dan in voorgaande jaren’, weet voorzitter Brommer. ‘Ook werden we geconfronteerd met partijen die inwendige gebreken vertoonde. Waar nodig is in goed overleg met de desbetreffende telers tot een gepaste oplossing gekomen, zodat alle partijen wel een bestemming hebben gekregen. Het is de kunst de juiste partij bij de juiste afnemer te plaatsen.’

Gaat er voor komend seizoen nog wat veranderen. Moet de kwaliteit beter?
In zijn opzet en verkoopstrategie wijzigt de pool niet. Er is vooral hoop dat de uienkwaliteit voor aankomend seizoen beter zal zijn. Welke invloed het grillige groeiseizoen hierop zal hebben blijft giswerk. Ook in Flevoland is het nat maar tot serieuze waterschade is het in dit deel van Nederland vooralsnog niet gekomen. Ook is het de vraag of de groeiachterstand op het zuidwesten van invloed zal zijn.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Nieuws Uien

Mindere kwaliteit hindert uienpools PPA niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden