Kwaliteit drukt prijs

Uienpool Agrifirm pakt oplevingen in markt

8 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Agrifirm Plant betaalt telers in de uienbewaarpool 16,6 cent per kg (op basis levering week 11). Dat laat de coöperatie vrijdag in een persbericht weten.

De bewaarpool verkoop startte dit jaar later dan gebruikelijk, met de eerste verkoop in december. De oogst van de uien heeft in sommige delen van Nederland lang geduurd en als gevolg daarvan ook de periode van levering af land. Opvallend was dat de prijzen op goede niveaus stonden variërend tussen 16 en 20 cent, maar dat er maar op een beperkt aantal dagen echt gehandeld kon worden voor die prijzen. Deze korte oplevingen in de markt heeft Agrifirm naar eigen zeggen wel gepakt.

De soms tegenvallende kwaliteit bemoeilijkte de export

Door een uitgebreid netwerk aan afnemers hebben alle uien een goede bestemming gekregen. De kwaliteit van de uien viel soms tegen en dat landelijke beeld heeft de export bemoeilijkt en de prijs onder druk gezet, vooral in de laatste maanden van het bewaarseizoen. Exportmarkten als Brazilië en Maleisië waren snel van de markt. De vraag naar uien liep daarom terug en als gevolg daarvan daalde de prijs sterk, tot onder de 12 cent per kg.

Met een progressieve bewaarvergoeding worden de partijen gecompenseerd voor het lastige bewaarseizoen. Uien bleken snel te slijten in de opslag, maar met een bewaarvergoeding variërend van 1 tot 1,75 euro per ton per week wordt dit conform de omstandigheden gecompenseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden